Esquerra Republicana ha anunciat aquest dimecres que el grup parlamentari al Congrés dels Diputats tornarà a presentar la llei per regular els lloguers de temporada. És la mateixa norma que va tombar Junts per Catalunya fa unes setmanes i que va generar molta polèmica, en tant que el grup de Míriam Nogueras va eliminar fins i tot la possibilitat de debatre sobre la qüestió; un gest que va escanyar Pedro Sánchez encara més i que va provocar una cascada de gestos per part del govern espanyol cap als independentistes. “Els avanço que tornarem a plantejar la llei”, ha manifestat la diputada Pilar Vallugera.

ERC informa que el grup capitanejat per Gabriel Rufián començarà des d’ara mateix a buscar els suports de la resta de forces progressistes de la cambra baixa per registrar aquesta iniciativa de forma conjunta. El text tombat per Junts fa uns dies va ser impulsat per Sumar. Els republicans recorden que les dades “evidencien una fuga en la llei d’habitatge". Lamenten que només a Catalunya, en el primer trimestre del 2024 l’oferta de lloguer d’habitatge de temporada representa al voltant del 25%. “A Barcelona, la situació és encara més límit; el 2024 aquesta dada s’eleva fins al 40%”, afegeixen en un comunicat.

L’endemà del ‘No’ de Junts a la regulació dels lloguers, Pedro Sánchez va frenar en la seva estratègia vers el grup parlamentari de Míriam Nogueras i va iniciar una cascada de gestos. El PSOE va tornar a reunir-se amb Junts a Suïssa, va retirar-se el sostre de dèficit de l’ordre del dia al Congrés, es va acceptar una negociació sobre aquest tema, es va enviar una carta a Europa per reclamar l’oficialitat del català, es van reactivar les comissions d’investigació sobre l’Operació Catalunya i el 17-A (no pas la de Pegasus exigida per ERC), i Pedro Sánchez va comprometre’s a desclassificar els informes del CNI sobre els atemptats del 2017. Fins i tot va accedir a debatre a la cambra baixa sobre atorgar al Centre Nacional d’Intel·ligència d’una major transparència.

Fonts de Junts al Congrés admeten que els gestos del PSOE són evidents. Però adverteixen: “Vibrar no és moure’s”. Des de la sala de màquines del grup parlamentari de Junts a la cambra baixa admeten que “s’estan movent coses” des que el PSOE ha decidit repensar la seva estratègia amb els independentistes: “Veiem un canvi en la forma de negociar amb ells”. Ara bé, insisteixen que, de moment, són mers gestos: “Resoldre temes com els de la comissió no implica cap acord en el sostre de dèficit”. Míriam Nogueras ha insistit sempre que el partit de Carles Puigdemont negocia ‘peça a peça’; i les mateixes fonts apunten ara que els acords s’han de complir “per tal que la maquinària estigui preparada per incorporar-ne de nous”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!