La batalla política per la reforma del Codi Penal, lluny d'apaivagar-se, segueix en auge. Ara, els focus estan posats en el ple extraordinari d'aquest dilluns del Tribunal Constitucional, però també la setmana que ve vindrà marcada pel que passi al Senat, que és l'últim pas que queda a les cambres legislatives per tal que aquestes modificacions entrin en vigor. En aquest sentit, el Partit Popular ha demanat aquest divendres a la Mesa de la Cambra Alta que aturi la tramitació parlamentària d'aquesta reforma, que també inclou canvis en el sistema d'elecció de magistrats del TC, a banda de les modificacions relatives als delictes de sedició i malversació.
En l'escrit dels populars, sol·liciten la suspensió de la tramitació de la proposició de llei argüint que hi ha un "evident frau de llei" per no haver tramitat aquesta reforma com a projecte de llei amb l'objectiu d'evitar "la literalitat de l'article 561 de la Llei Orgànica del Poder Judicial" i de "no esperar als informes del Consell General del Poder Judicial, del Consell Fiscal i del Consell d'Estat". Per al grup del PP, el caràcter d'urgència d'aquest tràmit és "incomprensible" perquè són uns canvis "molt importants per a la salvaguarda del nostre ordenament constitucional". "Tota decisió que afecti elements substancials del sistema de protecció criminal del nostre estat de dret i ordenament constitucional requereix un debat i estudi profund i substancial, per respecte a tots els sectors implicats i a tots els grups parlamentaris", afegeixen des de la formació liderada per Alberto Núñez Feijóo.
Paral·lelament, indiquen en el text que les esmenes referents als nomenaments dels magistrats del TC i el canvi en les majories necessàries per escollir-los, acceptades a la Comissió de Justícia del Congrés, són "clarament inconstitucionals" i alerten que figuren al "text remès al Senat". En aquest context, recorden, també, que segueixen pendents del que dictamini l'alt tribunal el dilluns davant el recurs d'empara que el seu grup parlamentari va presentar sol·licitant mesures cautelars per frenar la tramitació parlamentària d'aquesta proposició de llei.
D'altra banda, Vox s'ha dirigit a la Sala Primera del Tribunal Constitucional, novament, per sol·licitar ara que suspengui la tramitació de la iniciativa legislativa al Senat. Ho fan per aquest motiu: "Mentre no es resol el recurs d'empara, per evitar els perjudicis irreparables que, en cas de continuar amb la tramitació i votar-se al Senat, es produirien amb advertència que incorrerà en nul·litat radical i consegüent ineficàcia qualsevol acte, resolució, acord o via de fet que contravingui la suspensió sol·licitada", apunten. Els d'Abascal també fan èmfasi en el fet que es tracta d'un "procediment legislatiu inadequat" —perquè es tramita com a proposició de llei i no com a projecte de llei— i en què els grups promotors volen "eludir el debat parlamentari".
El calendari de la tramitació
Precisament, aquest mateix divendres, la Comissió de Justícia del Senat ha validat el calendari de tramitació d'aquesta reforma del Codi Penal. La llei ja ha entrat a la Cambra Alta i els grups tenen fins al dilluns 19 a les dues de la tarda per presentar esmenes parcials i a la totalitat. El pas següent arribarà el dimarts 20, quan la Comissió de Justícia debatrà sobre aquestes esmenes i haurà d'aprovar —o no— el dictamen de la llei, que passarà previsiblement per votació al ple del Senat el dijous 22 de desembre. En tot cas, és un calendari que està supeditat a la decisió que adopti el Tribunal Constitucional el dilluns.