Quatre dies atapeïts de reunions són els que li han calgut al ponent de l'informe del Consell d'Europa (CoE) sobre els presos, Boriss Cilevics, per prendre nota de la situació a Catalunya. Primer a Madrid, després a Lledoners i, finalment, a Barcelona. L'encarregat d'investigar "sobre el terreny" la situació dels líders independentistes empresonats torna cap a casa seva, a Letònia, amb moltes notes i documents sobre el conflicte i ara haurà d'escriure un informe.

La visita va començar dilluns i dimarts a Madrid, on va mantenir diverses trobades amb membres del govern espanyol, principalment dels ministeris d'Exteriors, Justícia i Interior; però també amb diversos senadors i fins i tot amb els fiscals del judici del procés. Aquesta última reunió no va estar exempta de tensió, tal com ha revelat el diari El Mundo, que assegura que Cilevics va criticar les altes penes dels presos davant els fiscals Javier Zaragoza, Jaime Moreno i Fidel Cadena. 

Unes afirmacions que han posat els pèls de punta a certs sectors de Madrid, especialment després de saber que la visita de Cilevics està sufragada pel Congrés dels Diputats, com s'acostuma a fer en visites d'aquestes caracterítiques, ja que Espanya és un dels 47 països que formen part del Consell d'Europa. Concretament, la mesa de la cambra alta va acordar —amb el vot contrari de PP i Vox— abonar 4.080 euros a la delegació de Cilevics perquè pogués viatjar a Catalunya i visitar els presos.

Visita a Lledoners i reunions al Parlament

Així doncs, després d'estar a la capital espanyola i mantenir-hi diverses reunions, va posar rumb a Lledoners, on dimecres a la tarda va tenir un reunió d'unes tres hores amb els set líders empresonats. La trobada va ser conjunta en una sala reservada per a autoritats, segons asseguren fonts de la conselleria de Justícia. També ha mantingut videoconferències amb l'exconsellera Dolors Bassa, empresonada a Puig de les Basses, i amb l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que compleix condemna al centre penitenciari de Mas d'Enric. 

Per acabar de recopilar tota la informació necessària, aquest dijous s'ha deixat veure pel Parlament de Catalunya, on ha estat rebut pel president de la cambra, Roger Torrent, amb qui ha mantingut una reunió a la sala d'audiències d'uns 45 minuts. Tot seguit s'ha reunit amb representants dels diferents grups de la cambra, a excepció de Ciutadans i PP, que no hi han volgut participar. Sí que ho han fet els tres partits independentistes, així com el PSC i els comuns. 

En acabar la reunió, el diputat d'ERC Ernest Maragall ha celebrat haver-se pogut reunir amb Cilevics i traslladar-li la seva visió de la situació. El republicà ha qualificat la reunió de "rellevant" i ha assegurat que només el fet que s'hagi produït "ja és significatiu". Ciutadans i PP, per la seva banda, tot i no assistir a la reunió, sí que li han entregat diversa documentació, com ara sentències del Tribunal Constitucional sobre els drets de l'oposició a Catalunya.

Durant la visita, Cilevics ha declinat fer cap tipus de declaració ni compareixença davant la premsa.

Les preguntes de Cilevics als partits catalans

Abans de la visita a la cambra catalana, el ponent del Consell d'Europa havia enviat a tots els partits catalans un document amb diverses preguntes sobre el conflicte. En aquest document demanava pels motius que han permès processar els líders independentistes, l'estat de les extradicions dels exiliats o sobre quins poders té el Tribunal Constitucional. També si és cert que es va despenalitzar la convocatòria de referèndum, si hi ha llibertat de reunió a l'Estat, quines implicacions ha comportat la llei mordassa o com s'aplica la immunitat parlamentària.

La visita de Cilevics ha acabat aquest dijous a la tarda amb una reunió amb el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch. També estava previst que es veiés amb la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera. A més, durant l'estada s'ha vist amb el Síndic de Greuges i algunes entitats de la societat civil com l'ANC.

Fonts coneixedores de les reunions asseguren que el ponent té previst elaborar l'informe al més aviat possible i que podria estar enllestit abans de l'estiu. Cilevics, que ja va fer un informe preliminar criticant l'alta duració de les penes per als presos polítics, haurà d'escriure ara una anàlisi completa sobre la qüestió que haurà de ser enviada al Comitè de Drets Humans. Aquest, per la seva banda, pot fer-hi esmenes i, finalment, se sotmetrà a votació de l'Assemblea formada pels 47 Estats membres.