El ponent de l'informe del Consell d'Europa que demana la posada en llibertat dels presos polítics i la retirada de les euroordres contra els exiliats, Boriss Cilevičs, ha manifestat en una entrevista, que no n'hi ha prou amb els indults, sinó que també s'haurà de retirar la persecució contra els qui van sortir del país, i a més Espanya haurà d'evitar acarnissar-se amb els càrrecs de segon rang, com fan alguns jutjats. Cilevics ha insistit que els indults per si sols "per descomptat no resolen el problema".
"Estic molt content de veure que després de l'adopció de la resolució del Consell d'Europa, el govern espanyol ha pres la decisió de perdonar els 9 polítics catalans que ja feia 3 anys que estaven empresonats. És una de les mesures que vam recomanar de forma insistent i de fet és un pas molt bo en la bona direcció. Per descomptat això no resol el problema en si mateix, perquè encara hi ha demandes de persecució a polítics de menys nivell, i és bastant il·lògic que els líders del moviment polític hagin estat perdonats però els seus subordinats siguin jutjats i condemnats per haver seguit la mateixa direcció. I hi ha encara el problema dels polítics que van ser perseguits i van refugiar-se a l'estranger, perquè el govern espanyol encara insisteix a extradir-los, tot i que totes les peticions d'extradició fins ara han estat rebutjades, com ha passat a Bèlgica o al Regne Unit", ha assenyalat.
El ponent ha subratllat que el perdó als presos és important, però que el Consell d'Europa insisteix que s'han de retirar les persecucions judicials contra l'exili i els subalterns. "Això és millor que no pas els veredictes judicials de mà dura i posar els teus oponents polítics a la presó", ha manifestat.
Segons Cilevics, el problema d'Espanya, a diferència del que té Turquia, que també sortia a l'informe, és que va dictar penes contra els polítics catalans "clarament desproporcionades". "Els polítics catalans van organitzar un referèndum inconstitucional i van ignorar els requeriments del Tribunal Constitucional i van cridar la gent a la protesta. Van actuar certament de forma il·legal, però les sancions no poden ser les mateixes que si haguessin comès crims seriosos. Per tant, una condemna de 9 a 13 anys de presó està bé per a violadors assassins, però són unes sentències clarament desproporcionades en aquest cas. Aquest és el problema que té Espanya", ha remarcat.
El ponent indica que aquesta és una diferència amb Turquia. "El problema a Espanya no és que estigui prohibit defensar les idees pro-independència, sinó que l'Estat de dret hauria d'incloure un principi de proporcionalitat en les penes sobre aquestes qüestions", detalla.
Votació rotunda
L'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa va aprovar el 21 de juny un informe demanant la llibertat dels presos polítics i acabar amb la persecució dels exiliats.
El text, sota el títol Haurien de ser perseguits els polítics per les declaracions fetes en l'exercici del seu mandat? es va aprovar amb 70 vots a favor, 28 en contra i 12 abstencions, després d'un tens debat i d'una votació en què es van rebutjar una rere l'altra les esmenes impulsades pels diputats espanyols, que intentaven rebaixar alguns dels punts clau del document.