La magistrada del Tribunal Constitucional Laura Díez, que és la ponent del recurs del PSOE en el qual es reclamava recomptar els 30.000 vots nuls madrilenys de les eleccions generals del 23-J, ha decidit a l’últim moment proposar el rebuig a la súplica dels socialistes. S’ha alineat així amb el criteri de la Fiscalia, que aquest mateix dilluns també ha demanat desestimar el recurs presentat pel partit de Pedro Sánchez, amb el qual tenien l’esperança d’esgarrapar-li al PP un escó i que la seva dependència de Junts per Catalunya no fos tan gran durant la pròxima legislatura: haver de necessitar només l’abstenció —i no el vot afirmatiu— del partit de Carles Puigdemont en les votacions que tinguin lloc al Congrés dels Diputats.
Aquest posicionament fa ara que la desestimació d'aquest recurs del PSOE tingui tots els números. El tribunal de garanties ha de decidir sobre aquesta qüestió aquest dimarts. Cal assenyalar, també, que el PP va intentar recusar aquesta magistrada en aquest cas, perquè Díez havia estat assessora de la Moncloa. El Constitucional, però, va tombar la sol·licitud dels populars. El tribunal va entendre que la ponent no tenia relació directa amb el cas, per la qual cosa no podia beneficiar-se de qualsevol resultat. I és per això que es van tombar les intencions del PP d'apartar la magistrada.
Aquest dilluns, La Fiscalia del Tribunal Constitucional ha demanat a l'òrgan judicial que desestimi el recurs del PSOE. En el seu escrit remès al TC, el ministeri públic esmena la seva posició, ja que en el procediment davant el Tribunal Suprem sí que va donar suport al recurs del PSOE "davant el resultat electoral ajustat" i per "buidar qualsevol apunt de dubte raonable sobre la voluntat veritable i exacta" dels ciutadans.
Sigui com sigui, el Tribunal Suprem ja va rebutjar aquest recurs del PSOE. El TS va considerar que la sol·licitud presentada pels socialistes no complia amb els requisits per al recompte i considerava que els socialistes no van aportar “dades aritmètiques o càlculs estadístics que permetin verificar, ni tan sols hipotèticament, la rellevància de la revisió de vot al resultat final i en l’atribució de l’escó controvertit”. A més, el Suprem, tal com van fer les juntes electorals, retreia al PSOE que no basessin la petició en “una irregularitat o vici en el procés electoral”.
Un escó que podria rebaixar la dependència amb Junts del PSOE
Amb l’actual escenari, el PP té 137 diputats al Congrés i el PSOE se’n queda amb 121. Això no apropa Alberto Núñez Feijóo a la Moncloa, però sí que complica una miqueta més la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Perquè amb aquest escó de més del PP, el PSOE necessita el ‘sí’ —i no només una abstenció— de Junts per Catalunya en una possible investidura de Pedro Sánchez.