“Si admetem que hi va haver eleccions i que Edmundo González les va guanyar, que el govern de Veneçuela les va tapar per donar un cop d’estat i que, per a la sortida del president electe, el govern d’Espanya ha estat un cooperador necessari de la seva coacció i el seu enviament a l’exili, el govern d’Espanya està implicat en el cop d’estat que s’ha produït a Veneçuela”. El Partit Popular eleva el to i acusa directament la Moncloa de ser “còmplice” del que ha succeït al país llatinoamericà i de tenir relació amb “l’operació de convertir Maduro en dictador per un temps indeterminat”. Són paraules d’Esteban González Pons, eurodiputat, vicesecretari institucional del PP i vicepresident del Partit Popular Europeu, en una entrevista a Es la Mañana de Federico. La rèplica del PSOE ha estat gairebé immediata. Pocs minuts després, en un missatge a la premsa, fonts socialistes exigeixen la “dimissió immediata” de Pons per uns “exabruptes” que són “incompatibles amb la diplomàcia”.
Les declaracions d’Esteban González Pons responen a les coaccions que Edmundo González Urrutia ha denunciat que va patir perquè reconegués el triomf de Maduro a canvi de sortir de Veneçuela: “O firmava o m’atenia a les conseqüències. Hi va haver hores molt tenses de coacció, xantatge i pressions, vaig considerar que podia ser més útil lliure que tancat i impossibilitat”, va afirmar en un vídeo compartit a Twitter. Davant d’això, el dirigent del PP ha expressat el seu “fàstic”, la seva “vergonya” i la seva “indignació” veient que “es fa” xantatge a una persona per “escapçar l’oposició” amb la “complicitat” del govern espanyol.
“Edmundo González estava acollit a l’ambaixada dels Països Baixos i, molt probablement, com que els Països Baixos no els van permetre fer-li xantatge a la residència del seu ambaixador, va ser traslladat a la residència de l’ambaixador espanyol perquè el xantatge i la coacció fossin possibles”, ha esgrimit Pons. I ha considerat que el règim de Nicolás Maduro, traient ara aquest document, “posa de manifest que la sortida d’Edmundo González es va produir en un clima conspirador” i “deixa en evidència i amb el cul a l’aire el mitjancer, el govern d’Espanya”. Preguntat per la implicació de José Luis Rodríguez Zapatero, Pons considera que l’expresident espanyol és qui “hi ha al darrere” de la sortida de Veneçuela d’Edmundo González i el situa com a “ordidor” de “l’operació més bruta de la història recent de la diplomàcia espanyola”.
“És intolerable que l’encarregat de les relacions internacionals del PP sigui un hooligan”
En la seva rèplica, a través d’un missatge escrit, el PSOE considera que les paraules d’aquest matí d’Esteban González Pons són la “gota que fa vessar el got”. Els socialistes argüeixen que és “intolerable” que l’encarregat de les relacions internacionals del Partit Popular sigui un “hooligan” i que el seu únic problema sigui la “frustració de no haver-se assabentat” que Edmundo González “estava refugiat en l’ambaixada espanyola a Veneçuela i seria acollit a Espanya”. “Si aquest senyor arribés algun dia a encapçalar les relacions exteriors d’Espanya, acabaríem en l’extraradi de la política internacional”, conclouen les mateixes veus.
El Senat va reconèixer ahir Edmundo González com a president de Veneçuela i el Parlament Europeu ho podria fer avui
Mentrestant, l’estratègia del PP per trobar complicitats per reconèixer Edmundo González com a president de Veneçuela segueix el seu curs. La setmana passada el Congrés dels Diputats va instar el govern espanyol a reconèixer el líder opositor veneçolà com a “president electe i legítim” de Veneçuela en tant que “legítim guanyador” de les eleccions del 28 de juliol en una votació impulsada pel PP i que va tenir el suport de Vox, el PNB, UPN i Coalició Canària. Ahir li va seguir els passos el Senat, on els populars tenen majoria absoluta. Junts, que es va absentar de la votació a la cambra baixa per assistir a la Diada, va donar suport a la iniciativa del PP. Finalment, aquest dijous, el Parlament Europeu també sotmetrà a votació el reconeixement de González Urrutia com a president de Veneçuela. “Esperem que hi hagi fugues de vots entre els liberals i els socialistes que ens permetin reunir prou majoria, espero que el que ha succeït ajudi molts diputats a prendre una posició correcta”, ha verbalitzat Esteban González Pons.