L'eurodiputada i consellera a l'exili, Clara Ponsatí, ha deixat clara la seva opinió sobre el retrocés del suport pel moviment independentista. Ponsatí ha assegurat en una entrevista pel diari Ara que "no és seriós" esperar que "sota l'amenaça de la violència hi hagi un 75% a favor de la independència". "Com vols que siguem més sota l'amenaça de la violència? A algú li agrada prendre decisions amb la pistola al clatell? I els catalans estem amb la pistola al clatell", ha asseverat. L'eurodiputada ha remarcat que el "combat" per la independència tindrà "l'amenaça de la violència al davant fins que es guanyi" i ha advertit que "si no estàs disposat" a fer front a la "violència de l'Estat, no diguis que estàs fent el combat per la independència". Preguntada sobre com veu ara el referèndum d'independència que la va portar a l'exili, Ponsatí no ha fet concessions, i ha admès que desitjaria haver "pogut fer més", malgrat que el seu paper fos "secundari". També s'ha mostrat crítica amb els darrers desenvolupaments en l'espai sobiranista i els seus líders. Per a Ponsatí, és hora de passar pàgina i donar pas a una nova era, i creu que ella i els seus col·legues de govern el 2017 "difícilment serem protagonistes d’una altra etapa".
Autocrítica
Ponsatí, potser la política de l'u d'octubre que s'ha mostrat més exigent amb l'independentisme, ja va dir fa uns dies que considerava que l'autodeterminació Catalunya era tan important com per valer la vida d'una persona, tot i que no es va mostrar favorable a la violència. En aquelles declaracions, va considerar "paternalista" que després de l'1-O es digués que no es tirava endavant la independència perquè no hi podria haver morts. Segons ella, això suposava dir que "no es farà mai". A parer seu, el moviment ha de fer autocrítica i admetre on va fallar per poder dissenyar una nova estratègia sense "autoengany": "Si volem avançar cap a la independència, haurem de ser capaços de dir-nos la veritat, i ara mateix no en som gaire, de capaços. La resposta que m’arriba des de la política quan faig alguna crítica és el silenci, quan hi ha sort; quan no, la desqualificació absoluta", ha lamentat.
Mobilitzar el poble
Sobre la taula de diàleg amb el govern espanyol, Ponsatí ha assegurat en l'entrevista que ella no s'hi asseuria fins que no tingués "cartes per negociar", en el marc d'una estratègia clara. En aquest sentit, creu que l'eina per pressionar l'Estat fins aquest punt és "la mobilització del poble de Catalunya", i també ha emprat el terme "insurrecció civil". "Si apagues la mobilització, no tens eines i, per tant, jo no m'hi asseuria fins que no vingués el senyor Sánchez a demanar-me que m'hi assegués", ha reblat. Ara per ara, intentar esgarrapar una conversa amb l'Estat només ha provocat l'"enterrament del cas català a Europa" i la desmobilització del poble, ha opinat Ponsatí.