La Comissió Europea, contradient-se per haver-se reunit amb Societat Civil Catalana. Després que aquesta setmana el Comissari de Justícia, Didier Reynders, es reunís amb una delegació de Societat Civil Catalana, els diputats de Junts al Parlament Europeu demanen explicacions. "Per què comissari Reynders va tenir el valor de reunir-se amb una organització extremista anticatalana vinculada a l'extrema dreta", pregunta la diputada de Junts al Parlament Europeu, Clara Ponsatí.
En una piulada on comparteix les preguntes a la Comissió que han registrat, l'eurodiputada destaca la incoherència de la trobada: "Després d'anys de repetir la sintonia d'"afer intern" respecte a Catalunya, això és com a mínim impactant".
La reunió de SCC amb Reynders
El 9 de desembre, el comissari Reynders es va reunir amb l'organització espanyola Societat Civil Catalana per discutir la situació política a Catalunya. Segons asseguren des de SCC, van entregar al comissari "un informe sobre l'ambient de pressió que viuen i l'expulsió fàctica de servidors judicials a Catalunya".
La trobada, que va durar 45 minuts, va comptar amb la presència del president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa, el president del Consell Consultiu de SCC, José Rosiñol, la vicepresidenta de SCC, Elda Mata, i l'eurodiputat de Ciutadans José Ramón Bauzá, encarregat de facilitar la trobada des del grup Renew Europe.
Segons expliquen en la nota de premsa, Societat Civil Catalana va explicar al Comissari la "incomprensible marginalització del castellà a l'educació catalana" i van assegurar que les famílies que demanen un 25% de l'ensenyament en espanyol viuen sota pressió.
Els vincles de SCC amb l'extrema dreta
Des de Junts, però, han volgut transmetre a la Comissió els vincles coneguts d'aquesta plataforma amb l'extrema dreta, des dels seus orígens. "Aquesta autoanomenada 'plataforma cívica' creada el 2014 per oposar-se al moviment independentista està lluny de ser el moviment de base que suposa ser", diuen els diputats de Junts en el document.
Segons expliquen, SCC va ser fundada i finançada "per polítics i importants empreses amb l'objectiu específic de generar una aparença de mobilització popular contra la independència de Catalunya". "SCC no està ni tan sols registrada al Registre de Transparència de la UE i mai ha publicat els seus comptes i els seus informes anuals d'activitat", denuncien.
El més preocupant, però, són els vincles pròxims de SCC amb l'extrema dreta espanyola, asseguren. "El diputat de Vox, Buxadé, és un dels seus membres fundadors. Un altre dels seus membres fundadors, Javier Barraycoa, va presentar el seu llibre en la seu d'un partit neonazi. El president fundador de SCC, Mr. Bosch, va penjar vídeos amb contingut ideològic d'extrema dreta sota un pseudònim i va assistir a la commemoració del cop d'estat de Franco", relaten, i afegeixen que representants de la Fundació Francisco Franco i de partits racistes i neonazis sovint assisteixen a actes de SCC.
Per això, han registrat les següents preguntes:
- Quin era l'objectiu de la trobada?
- Amb quin criteri es decideix amb qui es reuneix un comissari?
- Aprova la Comissió Europea que els seus membres es reuneixin amb organitzacions que tenen vincles amb moviments d'extrema dreta?