L'eurodiputada de JxCat, l'exiliada Clara Ponsatí, ha carregat durament contra la Unió Europea (UE) per tolerar i blanquejar la repressió de la Xina contra Hong Kong i el poble uigur. En una intervenció al Parlament Europeu, que aquest dijous ha debatut sobre "La repressió contra l'oposició democràtica a Hong Kong", Ponsatí ha assegurat que ambdós pobles tenen "la simpatia i la solidaritat genuïna dels catalans".
"El moviment democràtic de Hong Kong té la simpatia i la solidaritat genuïna dels catalans. La seva lluita contra l'autoritarisme per la democràcia i l'autodeterminació és la nostra lluita", ha reivindicat. "El que el poble de Hong Kong està patint: arrests massius, exili, la criminalització de drets fonamentals, com el dret de reunió i la interferència en els seus processos electorals, ens resulta també massa familiar", ha denunciat en referència a la repressió de l'estat espanyol contra l'independentisme català i també al silenci de les institucions europees al respecte.
L'eurodiputada de JxCat no s'ha aturat aquí i ha instat la UE a prendre mesures. "Mentre Pequín aixafa la democràcia a Hong Kong, quin missatge rep de la UE?", s'ha preguntat. "Un ràpid tancament de l'acord d'inversió, enviant un missatge clar que les violacions de drets humans potser són desagradables, però no seran un obstacle per als negocis", ha respost ella mateixa.
La petició de Ponsatí
Per aquest motiu, Ponsatí ha instat l'Eurocambra a "deixar en suspens l'aprovació d'aquest acord d'inversió". "La UE ha de deixar d'enviar missatges ambivalents, defensant el seu compromís amb la democràcia i els drets humans només de paraula. I aquest Parlament ha de donar suport al poble uigur i declarar que hi ha un genocidi", ha exigit.
El reconeixement dels EUA
Precisament, fa pocs dies, el president del Congrés Mundial del poble uigur, Dolkun Isa, va agrair el secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo, que denunciés i reconegués el genocidi per part del règim xinès contra aquest poble de l'Àsia Central. "He determinat que la República Popular de la Xina està cometent genocidi i crims contra la humanitat a Xinjiang, Xina, contra els musulmans uigurs i membres d'altres grups minoritaris ètnics i religiosos", va dir Pompeo.
Thank you! Pompeo. Today, a history has been written not only for the Uyghurs but for all humanity. showed that the genocide cannot continue in the 21st century. Thanks to America! https://t.co/J66sDidMn0
— Dolkun Isa (@Dolkun_Isa) January 19, 2021
Isa va respondre així: "Gràcies Pompeo! Avui, la història ha estat escrita no només pels uigurs sinó per tota la humanitat demostrant que el genocidi no pot continuar al segle XXI. Gràcies, Amèrica!".
Acord multimilionari
Ponsatí es refereix a l'acord a què van arribar la UE i la Xina el passat mes de desembre i que es basarà en la posada en marxa d'inversions multimilionàries a banda i banda de la Ruta de la Seda. Concretament, l'estoc d'inversions europees a la Xina ascendirà als 150.000 milions d'euros, i el de les xineses al Vell Continent a 113.000 milions.
A més, les empreses europees podran entrar al sector manufacturer xinès, incloent el sector de l'automòbil, així com la producció d'equipament sanitari, transport i químic, entre d'altres. Pequín també facilitarà les inversions en serveis financers, així com en els mediambientals, la construcció, el transport aeri o la sanitat privada.