La consellera exiliada Clara Ponsatí ha lamentat la resposta "amb fets" que li ha fet el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la carta que li va escriure al mes de maig. Ponsatí ha al·ludit d'aquesta manera a la decisió del president de no participar demà en la manifestació de la Diada. "Fragment de la carta que vaig entregar al MHP Aragonès el 19 de maig. La seva resposta l’hem vist amb els fets. Demà, 11 de Setembre, tothom als carrers", ha indicat l'eurodiputada.
🟡 Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre
✊🏻 Manifestació de l'11 de setembre a Barcelona: recorregut de la Diada 2022
Fragment de la carta que vaig entregar al MHP Aragonès el 19 de maig. La seva resposta l’hem vist amb els fets.
— Clara Ponsatí (@ClaraPonsati) September 10, 2022
Demà, 11S, tothom als carrers. pic.twitter.com/ZLPvljie55
Ponsatí va lliurar una carta a Aragonès al mes de maig, coincidint amb el fet que el president es va reunir amb els eurodiputats independentistes a Brussel·les. En la missiva Ponsatí demanava un canvi total d'estratègia al Govern després que s'ha constatat que "la desescalada ha estat un error". Ponsatí va apuntar que, com que el president li havia demanat una reunió formal, li va expressar "amb franquesa" per escrit la seva valoració. "El govern de Catalunya que presidiu no ens acosta a la independència ni la té com a objectiu. En comptes d'esmenar els errors i les simulacions que van impedir materialitzar-la el 2017, n'ha aprofundit la gravetat. Mentre opereu com si el conflicte de fons no s'hagués agreujat, el país s'erosiona políticament, socialment, culturalment i econòmicament. Promoveu la ficció que és un retorn a l'autonomisme que ens permet conviure i negociar de tu a tu amb el govern espanyol i créixer com a país", va manifestar.
Segons la consellera exiliada, oferir la desescalada del conflicte ha estat una pifiada "que paguem tots". "El govern espanyol i els aparells de l'Estat, lluny de desescalar, han aprofitat la feblesa del vostre govern per accelerar el procés d'assimilació i dissolució de la nació catalana i de les nostres llibertats". Ponsatí considerava que les apel·lacions al diàleg són una manera de comunicar "que no sereu un problema pel nacionalisme espanyol". "A Madrid ho han entès i actuen en conseqüència. Això afebleix les nostres institucions de manera immediata, però tota la societat catalana en pagarà els plats trencats".
Ponsatí posava després alguns exemples d'això que al seu entendre està passant, i citava per exemple que l'estabilitat a Madrid afebleix les posicions catalanes a Europa, cosa que defineix com "un error històric". "L'Estat ha aconseguit tancar la carpeta catalana i torna a ser acceptat a l'arena internacional, justament perquè Catalunya i el govern que presidiu li ha calmat les aigües. Tota la feina que fem al Parlament Europeu per denunciar els abusos de l'Estat i la complicitat de les autoritats europees queda en no-res davant una fotografia amable i cordial entre el president de la Generalitat, el president del govern espanyol i la presidenta de la Comissió Europea. És als catalans que ens interessa fer evident el conflicte existent, i a l'Estat, amagar-lo", recordava. La consellera d'Ensenyament exiliada també denunciava desprotecció davant els atacs a la llengua catalana. "El govern mostra com a única prioritat esquivar les possibles inhabilitacions", lamenta. El mateix pensa respecte a com Aragonès afronta l'escàndol del CatalanGate, "evitant que l'afer no esdevingui un escàndol massa gran i desestabilitzador pel govern espanyol", afegia.