No és cap secret que la internacionalització del procés és un dels objectius clau del moviment independentista i el darrer llibre de l'eurodiputada Clara Ponsatí n'és un exemple prou clar. L'obra, editada a Escòcia, sota el títol The Case of  the Catalans: Why So Many Catalans No Longer want to be Part of Spain?, fa un repàs de l'evolució del conflicte català des de diferents punts de vista, dels antecedents històrics fins a la situació política, econòmica i legal.

El llibre es presentarà aquest dimarts en una convocatòria virtual amb connexió per videoconferència entre Edimburg i Brussel·les en què participaran Ponsatí i el periodista i polític de l'SNP, George Kerevan. Tots dos conversaran sobre el conflicte polític català i respondran preguntes dels assitents a l'acte, que es podrà seguir per streaming.

Set acadèmics

Junt amb Ponsatí, intervenen en aquest treball sis acadèmics catalans: Carles Boix, de la Universitat de Princeton; Jordi Muñoz, de la Universitat de Barcelona; Enriqueta Aragonès, de la UAB; Albert Carreras i Xavier Quadras, de la UPF; i Antoni Abat de la Universitat de Copenhaguen.

En les primeres pàgines de l'obra s'explica que el títol del llibre evoca els termes usats per les cancelleries europees en les discussions sobre la destinació política de Catalunya en el context de la Pau d'Utrecht (1712-1714), amb què acaba la Guerra de Successió. Recorda que Anglaterra s'havia compromès a fer costat els catalans del costat del pretendent d'Habsburg al tron, però finalment va signar el Tractat d'Utrecht pel qual va abandonar la guerra canvi de Gibraltar i Menorca i de tenir accés al mercat d'esclaus espanyol. "Els abandonats catalans van continuar lluitant però van ser derrotats per les tropes borbòniques després del dramàtic setge de Barcelona el 1714", recorda.

Clicant damunt de la imatge de la portada del llibre es pot accedir a les primeres pàgines de l'obra i a la introducció

El llibre, escrit en anglès i publicat per l'editorial escocesa Luath Press, intenta situar el lector en els antecedents històrics i polítics de la situació que es viu a Catalunya. A la introducció s'assegura que el present conflicte que es viu a Catalunya no és el procés clàssic d'emancipació nacionalista i l'atribueix a "la frustració col·lectiva i la determinació democràtica".

"Al llarg dels anys s'ha fet evident que el sistema constitucional espanyol establert el 1978 no només havia deixat d'evolucionar en la direcció d'assegurar l'autogovern dels catalans, sinó que havia retrocedit clarament per treballar contra els interessos dels catalans", assegura.

Democràcia espanyola

Adverteix que a mida que han anat avançant les demandes d'autodeterminació dels catalans i que la resposta de les institucions espanyoles creixia "cada cop amb més autoritarisme", les reivindicacions no podien més que veure's reforçades. "La incapacitat de les institucions i els polítics espanyols per gestionar la crisi amb respecte als drets fonamentals i la llibertat d'expressió ha soscavat seriosament la qualitat de la democràcia a Espanya", sentencia.

El llibre està compost de sis capítols, escrit en forma d'assajos independents, que han estat treballats per tots els autors del llibre tot i que cadascun d'ells signa algun dels capítols.