Alemanya manté el president Carles Puigdemont empresonat a l'espera que el jutge decideixi si l'extradita o no, Bèlgica deixa en llibertat provisional els consellers allà exiliats i Escòcia surt en defensa de la consellera Clara Ponsatí. Tres països europeus que tenen una visió de la justícia molt diferent.
El diari escocès The National torna a obrir avui la seva portada amb notícies sobre Ponsatí després que ahir també la dediqués quasi sencera a la qüestió catalana per denunciar que "Espanya mostra l'ombra de Franco". Subratllant que "els escocesos defensen la professora catalana", el rotatiu citat destaca que la Universitat de Saint Andrews surt al carrer per lluitar contra l'euroordre de detenció sol·licitada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.
The National vol posar de relleu que la universitat escocesa on Ponsatí exerceix de professora —i on també va ser la cap d'economia fins que va entrar al Govern— lamenta que la consellera "està sent assenyalada per les seves creences polítiques" i recorda que ara el magistrat del Suprem torna a insistir en processar-la per rebel·lió. Ara bé. Saint Andrews ha mostrat un rebuig total al modus operandi de la justícia espanyola i, precisament per això, una de les seves professores assegura que el seu objectiu és "protegir i donar suport" a Ponsatí.
Malgrat que la policia escocesa ja té a les seves mans l'euroordre de detenció contra Ponsatí i ella mateixa ja va anunciar que es personaria en una comissaria d'Escòcia en els propers dies, el diari escocès posa damunt la taula que alguns advocats com, per exemple, l'experta en drets humans Karen Todner, ja han dit ben clar que la sedició "no és una ofensa criminal" i que, per tant, si accedissin a extraditar-la "seria una ofensa" tant per Escòcia com per Espanya. I no només això. Segons l'advocat de la consellera, també s'acabaria veient com "seria sotmesa a tractes inhumans i degradants per part de les autoritats espanyoles".
Serà difícil que Escòcia cedeixi a la justícia i política espanyoles per extraditar Ponsatí, al contrari. Els escocesos ja van sortir ahir al carrer en defensa de la llibertat dels presos polítics i, de fet, el propi The National publica avui cartes dels lectors que defensen els drets humans dels polítics catalans, al mateix temps que comparen la situació a Catalunya amb la repressió franquista.