El Port de Barcelona preveu tenir desplegada una xarxa 5G de gran capacitat i fiabilitat preparada per a l'internet de les coses a partir del 2023, segons ha explicat aquest dilluns en un comunicat. Es tracta d'un projecte que suposarà la inversió de 10 milions d'euros i que permetrà desenvolupar "una potent oferta de serveis de suport a la logística, a banda de seguir creixent com a 'smart port'".
La nova xarxa de telecomunicacions oferirà una cobertura total al territori i permetrà la mobilitat i la ubiqüitat de serveis, ja que inclourà la banda ampla mòbil a diversos àmbits del recinte portuari, com ara vials, edificis i zones obertes.
Segons la presidenta del Port, Mercè Conesa, un dels principals objectius de la institució és "ajudar el sector econòmic del nostre entorn a guanyar eficiència, afavorint la seva competitivitat i, per tant, contribuint al desenvolupament sostenible".
Aquest any està previst treure a concurs dos dels contractes principals d'aquest projecte, que en total sumen prop de 4 milions d'euros. Un permetrà la instal·lació de la xarxa de campus, que consisteix a cablejar amb fibra òptica tot el recinte portuari, i l'altre fa referència a l'equipament de la xarxa. Aquestes inversions s’inclouen en un conjunt de mesures que el Port de Barcelona està agilitant per estimular la recuperació de l’economia.
El Port de Barcelona ja treballa amb aplicacions desenvolupades per agilitzar l'operativa i garantir la seguretat la cadena de subministrament. Per exemple, en el temps d'accés, en què els usuaris permeten saber quant poden tardar a accedir amb el camió a les terminals de càrrega, o a un sistema de traçabilitat de contenidors que agrupa i tracta totes les dades creades en una operació marítima des de diferents fonts i les mostra de forma senzilla i visual.
Pel que fa a Portic, la plataforma electrònica de la Comunitat Portuària de Barcelona, aquest any invertirà 800.000 euros a millorar i actualitzar les seves aplicacions. Portic també licitarà properament l’actualització completa de la seva infraestructura, incloent les darreres tendències en cloud computing i alta disponibilitat de dades i serveis.
Portic gestiona telemàticament més de 31 milions d'intercanvis documentals l’any. Cada dia, les terminals de contenidors del Port de Barcelona registren una mitjana d’entre 3.000 i 4.000 camions que fan operacions de càrrega o descàrrega de contenidors.