El Port de Barcelona ha fet cas omís de la petició de l'Ajuntament de donar-se un temps de marge per avaluar la nova proposta del projecte de l'Hermitage en la qual també s'ha unit el Liceu per construir un hub cultural. Aquest dimecres s'ha reunit el Consell Administratiu del Port de Barcelona i, en aquest context, ahir la tinent alcalde d'Urbanisme i representant del consistori al Consell d'Administració del Port, Janet Sanz, va reclamar que se suprimís de l'ordre del dia el punt que parlava sobre l'Hermitage, ja que no contemplava la nova proposta amb el Liceu.
Amb tot, en la reunió d'aquest dimecres no només s'ha abordat la qüestió, sinó que també s'ha aprovat la construcció de la infraestructura. "Lamentem moltíssim que hagin volgut tirar pel dret amb l'atorgament d'aquesta concessió sense l'acord de l'Ajuntament", ha remarcat Sanz en declaracions a Betevé.
Passos a seguir
Davant aquesta situació, Sanz també ha afirmat que ara el consistori mirarà quins són els passos a seguir "jurídicament" per determinar la posició "definitiva" i "resolutiva". Per això, Sanz ha anunciat: "En els propers dies acabarem de determinar el full de ruta".
Aquest projecte, que s'ha d'instal·lar a la Nova Bocana, ha comptat amb els vots en contra dels ajuntaments de Barcelona, del Prat del Llobregat, així com de l'advocació de l'Estat. Amb tot, segons ha informat el Port de Barcelona, aquesta concessió està condicionada a què en un termini de dos mesos es presenti un projecte conjunt amb el Gran Teatre del Liceu. A més, perquè sigui efectiu ha d'incloure un conveni entre l'empresa portuària i el consistori de Barcelona.
Segons el Port de Barcelona amb aquest tràmit administratiu com a resposta sol·licitud presentada pels promotors del projecte de l'Hermitage, cosa que suposaria atreure una inversió privada d'uns 50 milions d'euros i generaria 377 nous llocs de treball, segons un estudi de l’Institut Municipal de Cultura. En total, es preveu crear un edifici amb superfície de 12.930 m2 i ubicat a la plaça Rosa dels Vent. La construcció, que estaria a càrrec de l'arquitecte Toyo Ito, tindrà un cost de 15,82 milions d’euros i es preveu que duri al voltant de 42 mesos. Així doncs, la seva posada en marxa està prevista pel 2024.
Per tal d'assolir l'aval de l'Ajuntament, el Port de Barcelona remarca que aquesta construcció compleix uns estàndards de sostenibilitat, entre els quals destaca l’optimització del consum d’energia i aigua, a més d'una reducció significativa dels costos d'operació i manteniment; així com el possible acord entre el Museu Hermitage Barcelona i el Gran Teatre del Liceu. "L’aliança facilitaria al Liceu la disposició d’espais complementaris que necessitaria per desenvolupar activitats artístiques, socials i formatives com tenen altres grans teatres d’òpera internacionals", es destaca en el comunicat.
També des d'aquesta empresa han ressaltat que tenen un acord amb el Port de Busan, de Corea del Sud, per promocionar els intercanvis comercials. "La societat conjunta de nova creació, la primera aliança de dos ports per revitalitzar el comerç internacional, té com a finalitat principal gestionar una plataforma logística estable a Barcelona per donar servei a les empreses que facin negocis entre el nord-est asiàtic i el sud d’Europa", s'exposa en el comunicat.
Connexió Barcelona i Sant Petersburg
Per la seva part, Mikhail Piotrovsky, director del Museu Hermitatge Estatat de Sant Petesburg, ha explicat que la idea és connectar aquest la pinacoteca que es preveu construir a la capital catalana amb el museu de Sant Petesburg, que inclou 3,2 milions de peces.
“Aquesta bona notícia significa fer un pas més cap a la construcció d'un meravellós nou edifici que actuarà com a pont d'intercanvi cultural entre Sant Petersburg i Barcelona, entre Barcelona i l'Hermitage, i que es convertirà en un espai d'entesa cultural entre ambdós", ha valorat Piotrovsky sobre la decisió del Port de Barcelona, segons es recull en un comunicat.
A més, des d'aquesta entitat també han exposat que el projecte vol convertir-se en un important agent transformador i dinamitzador per al barri de la Barceloneta, establint sempre punts de connexió amb el seu entorn. Per això, estan treballant amb el Liceu per "consolidar el litoral com a gran eix artístic".