El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha tancat la seva agenda d'aquest cap de setmana tal com la va començar, al costat de Felip VI. Després d'haver viatjat a Madrid aquest dissabte per assistir a la desfilada militar amb motiu del Dia de la Hispanitat, un acte al qual feia 14 anys que no anava el president de Catalunya, aquest diumenge, ha acompanyat el Rei a la jornada dominical de regates de la Copa Amèrica de vela a Barcelona. L'escenari d'aquesta nova trobada ha estat el portaaeronaus Juan Carlos I, vaixell amfibi que es troba aquests dies a Barcelona. De fet, monarca i president han aterrat junts a la coberta del Juan Carlos I en un helicòpter, i han iniciat una visita pel vaixell, acompanyats de múltiples autoritats civils i militars. Des de la delegació del govern espanyol han afirmat que la presència del monarca "posa encara més valor a aquest esdeveniment clau per a l'esport i per a la difusió de la cultura marítima i de la ciutat de Barcelona". 

Per part del Govern hi han estat presents el conseller de Presidència, Albert Dalmau, la consellera d'Interior, Núria Parlon, i la consellera de Territori, Sílvia Paneque; també han assistit a la cita l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto. Pel que fa a l'àmbit militar, ha estat present l'almirall cap d'Estat Major de l'Armada, Antonio Piñeiro Sánchez, l'almirall de la Flota, Eugenio Díaz del Río, el comandant del Grup Amfibi i de Projecció de la Flota, Antonio González Tanago, i el comandant del Juan Carlos I, Santiago Martínez. També ha seguit les regates l'ambaixadora de Nova Zelanda a Espanya, Tara Devorah Morton, que ha pogut presenciar una nova victòria del Team New Zealand, que ja en porta tres consecutives.

Felip VI Salvador Illa arribada vaixell juan carlos i /EFE
Felip VI i Salvador Illa arriben al vaixell Juan Carlos I. Foto: EFE

Illa s'ha proposat recuperar les relacions entre la Generalitat i la Corona, objectiu que va escenificar per primera vegada a finals d'agost, quan va rebre cordialment el monarca al Port de Barcelona, deixant una imatge que no es veia des de feia anys. A mitjans de setembre, va acudir al Palau de la Zarzuela per a comparèixer davant del Rei després d'assumir el càrrec, un acte protocol·lari que els presidents catalans feia una dècada que havien abandonat. Aquest 12 d'octubre, va tornar a Madrid per seguir la tradicional desfilada militar, un gest que va emmarcar en el que anomena "normalitat". 

El portaaeronaus 'Juan Carlos I'

El portaaeronaus L-61 Juan Carlos I és el vaixell insígnia de l'Armada i el vaixell de guerra més gran construït a Espanya. És un vaixell amfibi, classificat com a LHD (Landing Helicopter Dock), i forma part de l'Armada des de l'any 2010. Entre els objectius pels quals va ser construit hi ha el transport de forces de qualsevol exèrcit, fer de plataforma per a l'aviació embarcada i també per donar suport en tasques d'ajut humanitari, evacuació de personal de zones de crisi o vaixell-hospital en zones afectades per catàstrofes. 

portaeronau juan carlos i / EFE
Portaaeronaus Juan Carlos I. Foto: EFE

La segona carrera se suspèn per falta de vent

La segona cursa de la segona jornada de la final de la Copa Amèrica, disputada aquest diumenge entre l'Emirates Team New Zealand i l'INEOS Britannia, s'ha cancel·lat per la manca de vent. Els neozelandesos van vèncer a les dues regates d'aquest dissabte, marcat també pel poc vent, i la primera d'avui sumant així el seu tercer triomf seguit a la final. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!