El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, veu el president espanyol, Pedro Sánchez, “acorralat” a nivell polític i per casos judicials que afecten “la seva família, el seu govern i el seu partit”. En una entrevista a Radio Galega, Feijóo va dir aquest diumenge que no compta amb “socis fiables” i que vol “repartir els diners de tothom” a Catalunya per continuar a la Moncloa i mantenir Salvador Illa a la Generalitat, acontentant, segons ell, “la quota independentista”. El líder del PP va demanar als barons del PSOE que es rebel·lin, perquè, segons va dir, en el proper congrés federal del partit hi haurà una “purga”. Veurem quins barons socialistes s'afegeixen a la crida del dirigent popular, perquè qui ja ha agafat les armes, metafòricament parlant, i ha fet una crida a una revolta al carrer és Alfonso Rueda. El president gallec ha concedit una entrevista a El Mundo i, una mica animat pel diari, ha respost així a la pregunta sobre si "les autonomies perjudicades per la 'quota singular' han de sortir al carrer" i si qui les ha d'esperonar ha de ser el PP: "Sí, cal orquestrar una gran mobilització contra el que està intentant Pedro Sánchez, que és que, per la seva supervivència, primarà els territoris que creu que el mantindran. Nosaltres ens hem de rebel·lar contra això, perquè és a la nostra costa. Hem de rebel·lar-nos ja, perquè després no hi haurà marxa enrere. Hem demostrat que som capaços de sortir al carrer i mobilitzar els ciutadans, no només els del Partit Popular". Quan el president gallec diu que ja han demostrat que poden mobilitzar la gent, es refereix, segurament, a les múltiples protestes que va organitzar el PP contra la llei d'amnistia. "Tot el que es doni a Catalunya i se li tregui a Galícia no ho admetrem. No admetré que se li doni un euro extra a Catalunya a costa de treure-l'hi a Galícia. La quota singular suposa donar-li més a uns i retirar-ho del repartiment comú. Això és la quota singular, i per això dic que és tan letal", sentencia el president gallec.

Per la seva banda, El País entrevista el ministre de Transports, Óscar Puente, que es mostra tranquil en el cas que no s'aprovin els pressupostos: "Els del 2023 són els nostres pressupostos, no tenir-ne d'altres no seria cap drama ni un obstacle per a la legislatura". Segons Puente, "tenim uns magnífics pressupostos, els del 2023. Es pot millorar alguna cosa? Sí, però tampoc no creguin que gaire. No hi haurà una gran diferència entre uns pressupostos nous i els de l'any 2023, que es corresponen amb un moment expansiu de l'economia i tenen una lectura progressista. Són els nostres pressupostos, no uns heretats d'altres governs, i estan adaptats a un moment d'arribada de fons europeus". D'acord, ja ens ho creiem, però el que no ens creiem tant és el següent: "El president ho ha dit ben clar: la legislatura s'esgotarà. Les eleccions es produiran el 2027". Si mirem enrere, als múltiples comicis els darrers anys, això d'esgotar legislatures sembla un conte de fades. 

A l'ABC es parla del congrés que Junts per Catalunya celebra aquest octubre. Segons ha pogut saber el diari, els crítics de Junts saben que al pròxim congrés del partit tenen molt difícil fer front al president a l'exili Carles Puigdemont. Tot i això, segons ha pogut comprovar l'ABC, fonts d'aquest sector del partit donen "per amortitzat" Carles Puigdemont, "la seva jugada no és el curt termini, sinó el llarg". "Mirada a l'horitzó davant una cosa que veuen com a evident: el procés tal com el va concebre Puigdemont quan manava al palau de la Generalitat és història. Una altra cosa és la Catalunya del 2024 i els arguments que mobilitzen l'electorat de la dreta catalana nacionalista de tota la vida que es va acabar lliurant a l'independentisme", explica el rotatiu. Aquests crítics asseguren que aquest congrés no servirà per a res més que per coronar Puigdemont, però "ells saben que no van enlloc", diuen des d'aquell sector, que pensa que l'estratègia de Junts per Catalunya ha de girar radicalment: "Puigdemont està obsessionat a situar Junts al capdavant de l'espai independentista, però això, a la Catalunya del 2024, és no entendre on són els catalans", expliquen, segons el diari. Què diuen la resta de portades d'aquest dilluns?.

El Mundo
El Mundo
El País
El País
ABC
ABC
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!