Portades amb temes propis com sol ser habitual els diumenges, però l’actualitat d’aquest dissabte va estar marcada per l’atropellament massiu de divendres al mercat de Nadal de Magdeburg, que fins al moment ha causat cinc morts, entre ells un nen de nou anys, i uns 200 ferits, una quarantena d’ells en estat crític. Alemanya està en estat de shock per aquest atemptat terrorista perpetrat per un metge psiquiatre saudí, Taleb Abdoul Mohsen, que viu al país com a refugiat, que va renegar de la seva religió musulmana, simpatitzant de l’extrema dreta i de perfil islamòfob, segons van reconèixer les mateixes autoritats alemanyes. Però encara hi ha moltes preguntes a l’aire i Alemanya es debat entre la commoció i la incomprensió davant aquest “atemptat horrible”, que pot tenir conseqüències polítiques en un país que d'aquí a dos mesos afronta unes eleccions generals marcades per l’auge de l’extrema dreta, que intentarà treure profit d’aquest tràgic succés. La majoria dels diaris dediquen les imatges de les portades a aquest tema, recollint la informació sobre la commoció (El País), el dolor (La Vanguardia), el terror (El Periódico), el perfil islamòfob de l’atacant i la visita al lloc dels fets dels polítics alemanys, consternat per la tragèdia (La Razón).
Sánchez, en la cruïlla
Però les portades porten altres temes treballats per les redaccions. Els diaris conservadors de Madrid segueixen amb la seva estratègia de pic i pala per erosionar el govern de Pedro Sánchez, envoltat de casos de corrupció (el cas de la seva dona Begoña Gómez i el seu germà David), assetjat per l’apropament de Junts al PP, el cas Ábalos, les revelacions del mòbil de Lobato…Així, l’ABC titula “Sánchez, en la cruïlla” la seva portada monogràfica, que il·lustra amb una gran imatge del president del govern, i afirma que l’executiu “ha vetat tretze lleis i set esmenes de l’oposició” i entre les propostes que ha negat, hi havia “mesures de tall social com atendre els malalts d’ELA o a les víctimes de la talidomida”.
Estupor en el cercle de Sánchez
El Mundo, per la seva part, dedica tot un bloc de la seva portada al cas del fiscal general Álvaro García Ortiz, un altre dels fronts oberts a la Moncloa, i assegura que “l’exigència de Sánchez de demanar perdó al fiscal general causa estupor en el seu cercle”, que considera una “sobtada reacció” del president espanyol la seva “defensa cega” de Garcia Ortiz abans que es pronunciïn els tribunals. El rotatiu, a més, també destaca que el fiscal general va rebre el mail amb la confessió de la parella d’Isabel Díaz Ayuso “85 minuts abans de la seva difusió” i que l'UCO (de la Guàrdia Civil) precisa fins a cinc cops en el seu informe que va rebre la informació abans que la difongués la SER.
Sánchez necessita a Junts i frenar els jutges
La Razón obre amb el tema d’Alemanya, però també dedica bona part de la portada a Sánchez, i assegura que “Puigdemont busca l’amnistia política i Sánchez, la penal”, una crònica política interpretativa i no informativa, basada en el convenciment de què el president espanyol està entestat a tirar endavant els pressupostos, costi el que costi, inclús amb “foto a Brussel·les”. La legislatura depèn de Junts i de “frenar als jutges”, afirma el diari madrileny, i aquesta obsessió per aprovar els pressupostos i no tornar a prorrogar-los respon a la necessitat “de donar un cop al seu rival, Alberto Núñez Feijóo, i penjar-se la medalla de què han agafat impuls fins al 2027”, data “que tant insisteix a reivindicar” el president del Govern espanyol.
Barça, tecnologia, propòsits, família i clima
La premsa catalana també porta temes propis, però de mirada més llarga i no tan centrats en la política. Els diaris catalans coincideixen a recollir en les seves portades la “cruel” derrota del Barça davant l’Atlético de Madrid (1-2) en el temps de descompte que implica la pèrdua del lideratge de la Lliga per l’equip de Hansi Flick. L’equip blaugrana va ser molt superior en joc i ocasions, però al final va pagar molt car la seva ineficàcia i va permetre a Simeone aconseguir la seva primera victòria a domicili davant el Barça.
La Vanguardia, però, obre la seva portada amb l’aposta de Barcelona per convertir-se en la “capital de l’alta tecnologia”, amb les inversions previstes per la UE en el Supercomputing i l’Institut de Ciències Fotòniques, que impulsen “l’aposta per la deep tech de la capital catalana.
El Periódico presenta dues portades, una primera coberta que és una felicitació de Nadal pels seus lectors, al·legòrica i optimista. És la imatge d’unes etiquetes blanques que formen un arbre de Nadal amb la frase “Amb P de Possible” i (la P de Periódico), que contenen tot un seguit de paraules que comencen amb la lletra ‘P’ (planeta, persones, progrés). “Compartim amb tu els nostres millors desitjos per al pròxim any. Desitjos que ens incumbeixen a tots, perquè el progrés només és progrés si és per a tots. Que res ens impedeixi avançar cap a un món millor”. La portada informativa del diari de Prensa Ibérica, però, obre amb una entrevista al conseller de Presidència, Albert Dalmau, en la que declara que “gestionar és el més revolucionari que pot fer un Govern” i que “la insolidaritat fiscal de Madrid és un problema per a altres comunicats”.
El diari Ara presenta un reportatge propi sobre els canvis socials i la importància de la família, “l’embolic necessari”, i explica que la baixada de la natalitat i les noves formes de convivència han transformat una institució que, així i tot, continua sent insubstituïble. El Punt Avui també fa una portada dels seus habituals dossiers, que aquest diumenge dedica a “la cruïlla del clima” i a la nova economia per mitigar el canvi climàtic, que deixa de tenir el creixement del PIB com a paradigma.