'Allons enfants de la patrie' que l'extrema dreta ja és aquí. Aquest hauria de ser l'inici de l'himne francès, La marsellesa, l'endemà que la formació d'extrema dreta Reagrupament Nacional hagi guanyat la primera volta de les eleccions legislatives a França amb el 34,2% dels vots, que situen l'aliança d'esquerres, el Nou Front Popular, en segona posició amb el 29,1% dels suports i el bloc liderat pel president Emmanuel Macron amb el 21,5% dels sufragis. "L'extrema dreta escombra Macron a França i sobresalta Europa"; aquest és el titular escollit per El Mundo aquest dilluns, que veu com un presagi que es podria repetir a altres llocs del continent aquest auge de l'extrema dreta. La victòria en la primera volta de les legislatives posiciona el partit de Le Pen com a clar favorit per ser la primera força en l'Assemblea Nacional després de la segona volta, que se celebrarà el pròxim diumenge. Ara bé, es manté la incògnita si el partit ultra tindrà els suficients diputats per designar un primer ministre i formar govern. Les enquestes per a la segona volta situen el partit de Le Pen encara per sota de la majoria absoluta, que a la cambra francesa es troba en 289 diputats. Així doncs, si diumenge que ve Le Pen aconsegueix una majoria absoluta, França seguiria els passos de països com Itàlia, on governa l'extrema dreta, liderada per Georgia Meloni. El citat diari recorda el motiu pel qual Macron va convocar eleccions anticipades a França, pels resultats obtinguts per l'extrema dreta a les eleccions europees del passat 9 de juny: "França segueix la mateixa inèrcia", indica El Mundo.

"La ultradreta venç per primera vegada a les legislatives de França". Aquest és el titular que escull El País per arrencar la setmana i l'acompanya d'una imatge triomfal de Marine Le Pen. El diari també recull les primeres declaracions d'Emmanuel Macron després de fer-se públics els resultats d'aquesta primera volta. El president francès va fer una crida aquest diumenge a construir un "gran reagrupament clarament demòcrata i republicà" per frenar l'extrema dreta de Reagrupament Nacional en la segona volta de diumenge que ve. En una carta remesa a l'agència AFP, Macron va defensar que l'alta participació d'aquest diumenge "mostra una voluntat de clarificar la situació política". A la portada de l'ABC també hi apareix en petit, gairebé tant com el seu resultat a les eleccions, el president Macron. Per cert, l'extrema dreta també ha arribat al capdavant de les eleccions legislatives a les quatre circumscripcions de la Catalunya Nord. En la primera, la tercera i la quarta demarcació electoral, el partit de Marine Le Pen ha obtingut entre el 45% i el 47% dels vots en primera volta i passen directament a la segona volta de diumenge que ve. En la quarta circumscripció, la candidata de Reagrupament Nacional Anaïs Sabatini ha aconseguit la majoria absoluta, amb el 54,98% dels sufragis, i ja ha estat elegida diputada a l'assemblea Nacional.

Deixem una mica de costat França i donem un cop d'ull a la portada de La Razón que comença la setmana amb l'enèsim capítol sobre les seves càbales sobre l'independentisme català: "Puigdemont ofereix a ERC un 'pacte nacional' amb quota generosa a llistes i càrrecs". Segons el diari, "Junts ja ha posat en marxa una campanya d'aproximació a ERC". "Pot resultar inconcebible", indica per afegir que els de Carles Puigdemont busquen "l'encaix d'una fórmula de reedició d'un pacte nacional, ja sigui amb llistes conjuntes o separades, que porti a unes noves eleccions a Catalunya". La Razón afirma que "a les llistes conjuntes, Puigdemont ofereix barra lliure a ERC, tret del primer lloc que es reservaria per a ell". Caldrà esperar per veure si això és o no real. Fem també un cop d'ull a la resta de portades d'aquest dilluns:

El Mundo
El Mundo
El País
El País
ABC
ABC
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
El periódico
El Periódico
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!