Hi ha primeres vegades per a tot, fins i tot per a aquelles coses que semblen gairebé impossibles, i quan això passa, és d'esperar que la premsa vagi farcida de la novetat. Que li diguin al fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, que aquest dijous veurà la seva cara (o el seu nom) a les portades de la gran majoria de diaris de paper. El Tribunal Suprem ha obert una causa contra el fiscal general de l'Estat per un delicte de revelació de secrets en el cas de la difusió de dades relatives a una investigació per delictes de frau fiscal i falsedat documental contra un particular, en concret la parella de la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. El tribunal també l’obre contra la fiscal en cap provincial de Madrid, Pilar Rodríguez Fernández, qui, suposadament, va enviar al fiscal general dades per a l'elaboració d’una nota de premsa. Molts diaris fan sang d'aquesta imputació, tot i que, en una entrevista a última hora d'aquest dimecres, el mateix García Ortiz va assegurar que no està investigat ni imputat pel Tribunal SupremEl Mundo aprofita l'ocasió per carregar contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i assegura que "la imputació del fiscal general culmina el deteriorament institucional" i l'acusa d'"aprofundir en el desprestigi institucional per avalar el seu cap, Álvaro García Ortiz, que es nega a dimitir". Per cert, la imatge escollida pel diari és la d'un Pedro Sánchez rient, i molt, en una cimera europea. 

El País opta per un titular més pla i destaca només l'excepcionalitat d'una imputació com la que es va conèixer dimecres: "El Suprem encausa per primer cop un fiscal general de l'Estat". L'ABC, per la seva banda, adverteix que García Ortiz s'enfronta a una inhabilitació i afegeix que "la carrera judicial demana la seva 'inevitable i imprescindible' dimissió, mentre el govern espanyol el blinda perquè sosté que 'no ha fet res mal fet'". De fet, el ministre de Justícia i de la Presidència, Félix Bolaños, ha expressat el seu "suport total" a García Ortiz. En roda de premsa al Congrés, Bolaños defensava l'actuació del fiscal, que es va limitar a "complir el seu deure" de "perseguir el delicte i protegir la veritat". Per cert, el fiscal general de l’Estat ha convocat per avui dijous la Junta de Fiscals de Sala, òrgan assessor de García Ortiz, per donar-los explicacions sobre el cas. Ha admès que escoltarà “opinions dures” —no ha descartat que se li demani la dimissió—, però ha recordat que el fiscal general no se sotmet a les opinions de la junta. “Els he convocat per comunicar-los la decisió que ja he pres”, ha afirmat.

D'altra banda, un tema recurrent també a les portades és el del centre d'identificació que Roma ha aixecat a Albània per a migrants. El País assegura que entre els primers 16 migrants que van arribar aquest dimecres al port de la localitat de Shëngjin hi ha menors. El polèmic sistema d'externalització de l'acolliment migratori fora de la Unió Europea (UE) del que la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, n'és pionera, està generant molt debat a Europa i hi ha enfrontaments entre països que ho veuen bé i d'altres que no ho veuen humà. El citat diari lamenta la situació en què es troben aquest primer grup de migrants i subratlla que entre els 16 es van colar dos menors que van haver de tornar a Itàlia. Per la seva banda, la premsa italiana va elevar la xifra a quatre, amb dos adults més evacuats també a Itàlia perquè presentaven vulnerabilitat extrema. "Va ser un important revés per a Meloni en la presentació del seu model Albània: començava mostrant les llacunes, quan la UE està molt pendent de com sortirà aquest assaig", apunta el rotatiu. Què diuen la resta de portades d'aquest dijous?

El Mundo
El Mundo
El País
El País
ABC
ABC
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!