L’actualitat de la política catalana segueix sent focus d’atenció generalitzat a la premsa, però curiosament ho és més a les capçaleres de Madrid que les que s’editen a Catalunya. La reunió de Salvador Illa amb la cúpula dels Mossos, acompanyat de la nova consellera Núria Parlon, és el tema més tractat -amb les diferents orientacions editorials-, però per sobre de tots, sorprèn la portada monocolor de l’ABC, que dedica tota la pàgina a treure els draps bruts del que es cou a Catalunya. El titular principal del diari conservador madrileny afirma que “Junqueras acusa Rovira de maniobrar en la seva contra”, i sosté que els partidaris de l’expresident d’Esquerra Republicana critiquen que retardi el congrés que ERC té previst celebrar al novembre per “donar temps a formar una candidatura contra el seu líder”. I fent un gir de 180 graus per mirar al govern de Madrid, escriu que “el PSOE creu que Illa i Sánchez tindran més problemes si venç el sector de l’actual presidenta” Marta Rovira.

Junqueres vol avançar el congrés d’ERC

Si ens endinsem en la informació de l’ABC, que signa el polèmic Salvador Sostres, explica que els partidaris de Junqueras han demanat a la direcció d’Esquerra avançar les dates del congrés que ha de decidir la nova cúpula i orientació del partit. Junqueras, que després de la seva renúncia dos dies després de la davallada a les eleccions del 12 de maig “per reconnectar amb la militància del partit”, ara és un d’aquests militants d’ERC més, però en la seva estratègia de tornar a postular-se per recuperar la presidència, la data del congrés pren la seva importància. Tot i que el congrés no ha estat formalment convocat, la data assenyalada del 30 de novembre, en previsió que pogués produir-se una repetició electoral, està ara en discussió i l’avançament del congrés té la seva lògica, donat que Catalunya ja té nou Govern. L’ABC sosté que el sector junquerista partidari d’aquest avançament acusa la direcció de voler “guanyar temps per organitzar una candidatura alternativa a Junqueras, que de moment no existeix”. 

La direcció de Rovira ho titlla ‘d’innoble’

El diari fa un repàs a les diferents lluites intestines que ha patit el partit en les darreres dècades, fins a arribar al lideratge de Marta Rovira, però assegura que “per tota aquesta història compartida, a Junqueras li ha assegut malament que Rovira li hagi girat el partit en contra -es considera traït, perquè confiava totalment en ella- així com que Puigcercós fos un dels signants del manifest que demanava una renovació total a la direcció, referint-se a ell encara que sense anomenar-ho”. L’enfrontament entre la direcció del partit, i el sector junquerista està servit. Els primers creuen que un cop fixada una data “queda poc seriós canviar-la per un altre”, i veuen  “innoble” que Junqueras no vulgui que hi hagi temps per la formació d’una candidatura contrària al seu retorn. Però en l’equació també entren altres factors, perquè la nova direcció haurà de decidir si manté el suport a Pedro Sánchez en el Congrés, si entra en el govern municipal de Jaume Collboni o “quina mena d’oposició o col·laboració manté amb l’executiu de Salvador Illa”. I segons l’ABC, en aquest combat, els socialistes tiren pel costat de Junqueras, “que al llarg de la seva trajectòria s’ha entès millor amb els partits d’esquerra que amb Mas i Puigdemont”.

L’ABC també toca en la portada el tema de la visita de Salvador Illa al complex Egara dels Mossos, amb una fotografia que és impagable: el nou president, en primer pla i desenfocat, i darrere, i amb cara de circumstàncies, apareixen un a cada costat, el qüestionat comissari en cap Eduard Sallent i el major Josep Lluís Trapero, que en els pròxims dies es preveu que sigui anomenat nou director de la policia catalana. I el títol, tampoc té desperdici. “Assossec, Trapero i més diners després del ridícul”.

La impactant notícia de l’apunyalament del pare de Lamine

La resta de capçaleres també informen sobre la visita de Salvador Illa a la seu dels Mossos, El País aposta per la guerra de Gaza i que el temor a una guerra regional reactiva el diàleg per aconseguir un alto el foc, i l’Ara també obre amb un tema internacional, però centrat en Rússia i l’avenç ucraïnès a Kursk,  mentre a la resta de la premsa catalana (La Vanguardia, El Periódico i l’Ara),  també és tema fotogràfic recurrent de portada el temporal provocat per la DANA que ha sacsejat la costa mediterrània, amb especial virulència a les Balears. Alguns rotatius també han arribat a temps en les primeres edicions de recollir la impactant notícia de l’apunyalament del pare de Lamine Yamal en un aparcament de Mataró, tot i que la informació avançada per La Vanguardia va transcendir a última hora del dia. A la premsa madrilenya, en canvi, la notícia que importa és el primer títol del Reial Madrid de Kilian Mbappé, la Supercopa d’Europa, amb gol del nou galàctic de Florentino Pérez.

'ABC' 15
'ABC'
'La Vanguardia' 15 CAT
'La Vanguardia' 
'El Periódico' 15 CAT
'El Periódico'
'ARA' 15
'ARA'
'El País' 15
'El País'
'El Mundo' 15
'El Mundo' 
'La Razón' 15
'La Razón' 
'El Punt Avui' 15
'El Punt Avui'
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!