La llei d’amnistia ha monopolitzat bona part de l’atenció política espanyola i catalana en els darrers mesos i potser perquè la feina l’estan fent els jutges del Tribunal Suprem, el principal partit de l’oposició la dona per “esgotada” com a arma llancívola contra el govern de Pedro Sánchez, i està armant una nova estratègia per desgastar l'executiu. Això és el que explica La Razón, el diari del PP per antonomàsia, qui assegura que “a Gènova armen una estratègia per disputar al PSOE temes com l’habitatge o la conciliació i buscar l’ajut de Junts i el PNB”. Segons el rotatiu madrileny, la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat ha suposat un “cop afegit” a la inestabilitat, i ara els populars estan obligats a “fer canvis en l’estratègia” d’oposició, com tots els partits. En aquest sentit, sostenen que la conclusió a la qual ha arribat el partit que lidera Feijóo és que és el moment de fer un gir als eixos de la política contra Sánchez “i començar a jugar més en els terrenys de l’alternativa”. El principal partit de l’oposició vol posar el focus en els joves i també en els votants decebuts amb les polítiques del govern espanyol. Així, a Gènova donen per “espremuda l’amnistia” i el que volen és centrar-se en temes socials per buscar la complicitat de Junts i el PNB per “visibilitzar la solitud parlamentària dels socialistes”.

L’advertència de Yolanda Díaz als socialistes

Les portades de la resta dels diaris, com sol passar els diumenges, aposten per temes de creació pròpia i entrevistes, com la que El País fa a Yolanda Díaz,  la líder de Sumar, socis en el govern del president Pedro Sánchez, que llença una advertència als socialistes i expressa el malestar de la formació en certes polítiques acordades que no s’estan complint. “Governar no és resistir”, assegura la vicepresidenta i ministra de Treball, i el diari també destaca una advertència: “Legislar és central, però hi ha mesures en l’acord amb el PSOE que no estem fent”. Així i tot, la líder de Sumar afirma que la seva societat amb els socialistes no perilla en absolut. “La solidesa del Govern de coalició és absoluta i vull donar autèntica tranquil·litat al meu país, i, sobretot, vull donar una mala notícia a la ja gairebé extrema dreta espanyola, encara que tingui molts noms. Hi ha Govern per a estona”.

García Page aireja la roba bruta del PSOE

També aposta per una entrevista El Mundo, que té com a protagonista al díscol baró socialista Emiliano García Page, tant crític amb les polítiques del govern de Sánchez en relació sobretot als temes més relacionats amb Catalunya i l’independentisme, com la llei d’amnistia o el finançament singular pactat entre el PSC i ERC per investir president de la Generalitat Salvador Illa. El president de Castella-la Manxa va recórrer davant el Tribunal Constitucional la llei d’amnistia que diu el diari ha permès a Sánchez mantenir-se a la Moncloa, i assumeix que a Ferraz el “donen per perdut”, però que potser és ell qui dona per amortitzat el president del govern. García Page expressa a bastament el seu malestar amb les polítiques dels seus companys de partit i no té cap problema a treure la roba bruta a l’aire. “S’equivoquen els que pensen que no hi ha mar de fons en el PSOE: hi ha més que els darrers deu anys”, assegura el president manxec, qui adverteix que el cup català “sotmet a revisió el codi genètic” del seu partit, i que "no està disposat a admetre l’Estat plurinacional” que pretén Sánchez.

La detenció de dos espanyols a Veneçuela

Un altre dels temes que sí que comparteixen algunes portades, ja en clau internacional, és la detenció de dos espanyols pel govern de Veneçuela, que els ha acusat de conspiració i de formar part del CNI i d’una trama en la qual també està involucrada la CIA nord-americana per desestabilitzar el règim de Nicolás Maduro i, fins i tot, assassinar el mateix president Maduro, la vicepresidenta executiva Delcy Rodríguez i el ministre de Relacions Interiors, Diosdado Cabello. Va ser Cabello qui, precisament, va anunciar la detenció de José María Basoa i Andrés Martínez Adasme assegurant que tenen vinculació amb el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) espanyol. Tant els Estats Units com el govern espanyol han rebutjat les acusacions de Veneçuela sobre aquest suposat complot, i els diplomàtics espanyols a Caracas han demanat entrevistar-se amb els detinguts per confirmar la seva identitat.  Aquest és el tema d’obertura de La Vanguardia i de l’ABC, i que també recull El Mundo, que s’ha posat en contacte amb el pare d’Andrés Martínez, qui nega rotundament que el seu fill treballi pel CNI i afirma que el seu fill i José Maria Basoa es trobaven de vacances a Veneçuela, però que a principis d’aquest mes se’ls va perdre la pista i va donar part a l’empresa on treballa. El rotatiu afirma que la família, a través del germà de José Maria Basoa, havia denunciat la seva desaparició en les xarxes socials i van fer una crida per trobar-los. Els dos espanyols, de 35 i 32 anys, havien sortit de Madrid rumb a Caracas el passat 17 d’agost i després d’una incursió prèvia a Colòmbia, se’ls va perdre la pista el passat 2 de setembre quan tenien previst viatjar a la ciutat veneçolana de Puerto Ayacucho.

 

'La Razón'
'El País' 
'El Mundo' 
'ABC' 
'La Vanguardia' 
'El Periódico'
'ARA' 
'El Punt Avui' 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!