La Vanguardia, aquest dijous sí, obre amb la decisió de plegar del president i de la secretària general d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras i Marta Rovira. Dimecres no deia res en portada de la carta de Junqueras on es proposava a la militància per seguir al capdavant del partit com si no hagués passat res. El diari s’ha estalviat el paperot dels seus competidors Ara i El País, que feien de la carta el títol principal i aquest dijous han de seguir l’afer dient que on deien tal resulta que pasqual. Aquests dos diaris carregaven els títols amb una dosi d’interpretació —més alta la del diari progre espanyol que la del català— i ara resulta que la realitat ha deixat els seus auguris en paper mullat, mai millor dit. Certament, dimarts no es podia saber que la interna d’ERC capgiraria la decisió de Junqueras, però sigui perquè a La Vanguardia s’ensumaven alguna cosa, sigui per prudència o perquè no volien donar-li importància, el diari de la Diagonal surt de la cosa sense cap esgarrinxada. 

El títol de La Vanguardia d’aquest dijous és dels que s’ajusten als fets nets i pelats (“Junqueras deixarà de presidir ERC i Rovira no optarà a la reelecció”), sense pronòstics, exegesis ni segones lectures, com ara se sol fer. És un títol gairebé burocràtic, tècnic: “deixar de presidir” i “no optar a la reelecció” són versions administratives de “plegar” o de “dimitir”. Només en un subtítol apareix una al·lusió escarida al “fiasco electoral” com a causa dels esdeveniments. La comparació cal fer-la amb El Periódico, que al seu títol principal, més directe, s’anima a qualificar de “ruptura” la decisió de Junqueras i Rovira i conclou que “enfonsa ERC en una crisi”. Ho justifica en un subtítol: el partit queda escapçat per navegar la investidura al Parlament o per encarar una repetició electoral. Dos diaris, dues tradicions periodístiques, dues maneres de fer, dues sensibilitats.

El Periódico és —amb La Razón i El Punt Avui— l’únic diari que no publica en portada alguna imatge de l’atemptat contra el primer ministre eslovac, Robert Fico, que aquest dijous va rebre cinc trets i està molt greu després d’una operació de set hores. No publica foto perquè dedica l’espai a una primícia: la Sagrada Família es farà amb l’escalinata sobre el carrer Mallorca a costa dels edificis de l’illa de la banda mar del carrer, d’acord amb el pla original. El Punt Avui no publica la foto perquè, des que va redissenyar el diari fa unes setmanes, dedica a les notícies del dia un faldó estret, poc espai per publicar cap imatge. La Razón, en canvi, la publica petita —és un cromo i la pitjor de les disponibles— perquè la foto gran correspon a l’entrega de la Medalla de Madrid a Telefónica, que fa cent anys. A la foto s’hi veu a l’alcalde de la ciutat i al president de la companyia. Diràs que això no és cap notícia de portada ni res. D’acord. Però com a grup, Telefónica és el principal anunciant d’Espanya. El 2022 va invertir en publicitat 67 milions d’euros. Amb el menjar no s’hi juga.

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón