L’embolic sobre les noves mesures per atendre les embarassades que promou el govern PP-Vox de la Junta de Castella i Lleó no apareix aquest dimarts a les portades de l’ABC i El Mundo —no ho ha fet cap dels dies de la polèmica— i surt per primer cop a la primera pàgina de La Razón. Tanmateix, aquest afer obre la resta de diaris, que ho presenten com un esforç “antiavortista” de la ultradreta, etcètera. De l’estira i arronsa cau fora d’El Punt Avui, potser perquè, com fa amb altres temes, ho considera una trifulga espanyola que als seus lectors no els fa ni fred ni calor.
Tret de les del Trio de la Benzina, les portades qualifiquen les mesures d’«antiavortistes», «contra l’avortament» o «copiades de l’Hongria d’Orbán», etcètera. Aviam. La Junta vol oferir a les embarassades la possibilitat d’escoltar l’activitat cardíaca del fetus —a les 6 setmanes no es pot parlar pròpiament de “batec fetal”, perquè el cor no està format fins a la setmana 10—, agilitar l’accés al psicòleg i instal·lar ecografies 4D a Àvila i Segòvia, les dues províncies on manca aquesta tecnologia. Tot plegat no sembla gaire antiavortista ni gaire provida. I menys encara, un gran pla. Però es fa servir un llenguatge negatiu per pintar les mesures de color intolerància amb aparença d’imparcialitat. L’efecte que fan aquestes portades és estrany, però. En un món on cada cop es valora més el consentiment informat, especialment en l’àmbit sanitari, aquests diaris sembla que transmetin el contrari: millor que les dones que volen avortar segueixin el seu primer impuls per donar sortida ràpida a la preocupació, com si oferir-los més informació i consell les infantilitzés o culpabilitzés, o com si l'avortament fos una intervenció normal i corrent.
Les portades del Trio de la Benzina amaguen el desori perquè perjudica el PP —no es podia saber— encara que el PP mai no ha actuat de cara contra l’avortament. Només cal recordar que el ministre Ruiz Gallardón va dimitir el 2014 perquè Rajoy li va fer retirar una reforma que el restringia, o que el Tribunal Constitucional més del PP no ha volgut dictar sentència contra la llei de l’avortament del 2010, recorreguda pel mateix PP. Aquesta trifulga prenatal, però, li dona el perfil de partit que només es posa d’acord amb l’extrema dreta per a fer coses dolentotes i radicals. La reforma del protocol d’atenció a l’embaràs de Castella i Lleó apareix, doncs, com un resultat lleig, del qual no convé parlar-ne, dels pactes entre la dreta extrema i l’extrema dreta.
Ara bé, els tres diaris no estan exactament arrenglerats darrere del PP —o no ho estan de la mateixa manera—. La Razón, sempre més oficialista, promociona per terra, mar i aire l’actual president del partit, Alberto Núñez Feijóo —aquest dilluns l’entrevisten i la portada era un pòster d’ell—. El diari del grup Planeta obre aquest dimarts amb la cosa de l’avortament perquè és una oportunitat de presentar Feijóo com un home moderat però decidit, que no crida ni fa escarafalls alhora que resisteix les pressions de Vox i posa en fila índia els barons del partit, entre altres coses. L’editorial és un prodigi de, diguem-ne, contorsionisme moral: en el mateix paràgraf diuen que avortar és posar fi a una vida humana i critiquen les iniciatives de la Junta. Vinga.
L’ABC sol ser el més reticent als pactes PP-Vox. Fa sis dies va donar altaveu i plataforma a Feijóo al Foro ABC, on l’home va esplaiar-se i aparèixer molt presidencial en un ambient acollidor, sí, però que li exigeix una actitud més contundent i frontal. El tabloide monàrquic també té inèrcies de diari vell, una de les quals és que si informa d’alguna cosa política ha de quedar ben clar si hi està a favor o en contra. Si no, és millor no dir res —i això és el que fa en portada amb l'embolic que hi ha actualment a Castella i Lleó.
El Mundo, el més ultra, a qui no li fa res defensar els acords PP-Vox, tampoc té el cas en portada, però fa tres dies que publica la mateixa història en pàgines interiors: que és fals que el nou protocol suposi cap canvi que dificulti la possibilitat d’avortar; que es tracta de facilitar l’accés a més informació per a decidir millor i de “fomentar la natalitat”. Alhora, El Mundo no amaga la seva preferència per Isabel Díaz Ayuso, la presidenta de Madrid, a qui no molesta anar de bracet amb Vox. Aquest dilluns va ser l’estrella d’un acte organitzat pel grup editor del diari, a l’estil de l’esmentat Foro ABC. L’embolic castellà la beneficia, perquè desgasta Feijóo sense necessitat que el diari en faci cap interpretació torta.