Escenari incert als Estats Units després de la renúncia de Joe Biden a optar a la reelecció. La decisió del candidat demòcrata d’abandonar la cursa electoral obre aquest dilluns tots els diaris que trobem al quiosc, que analitzen que pot passar quan falten quatre mesos per a les eleccions. Finalment, l’encara president dels EUA ha cedit a les pressions dels seus, que van entrar en pànic el 27 de juny passat  després del trist paper de Biden en el cara a cara amb Donald Trump. El deteriorament cognitiu de l’encara president és més que evident, com ho era evident que tard o d’hora llençaria la tovallola, sobretot després que Barack Obama es pronunciés en aquest sentit.

Però anem a la tapa dels diaris. N’hi ha dos que es diferencien de la resta. El País reprodueix a tota portada el missatge que Joe Biden va penjar a la xarxa social X per comunicar la seva renúncia (això de publicar cartes s’està posant de moda, mirin Pedro Sánchez), mentre que El Mundo opta per titular amb el missatge de Joe Biden: “El millor per al meu partit i per al meu país és que em retiri”. A partir d'aquí, tot són càbales de qui el substituirà: ell aposta per Kamala Harris, la seva vicepresidenta, però sembla que no és una opinió majoritària dins les files demòcrates, com ho demostren les declaracions de Barack Obama, recollides a les primeres planes, que demana “un candidat extraordinari”. Estiu mogut a casa dels demòcrates, que encaren una campanya presidencial amb un Donald Trump crescut i per ara sense candidat.

La incògnita de Catalunya

I mentre una de les incògnites que hi havia pendent aquest juliol ja s’ha resolt (almenys parcialment), encara n’hi ha una altra que es guanya un espai a les portades d’aquest dilluns: la formació de govern a Catalunya. La Vanguardia destaca l’ultimàtum que donen els negociadors d’ERC al PSC per arribar a un acord:Nou pacte fiscal o repetició electoral”. S’acosta la fi del termini donat pels republicans per tancar un preacord i la cosa, segons sembla, no avança (o sí, i ens estan enredant). En aquest sentit, La Razón  ens il·lustra sobre la marxa d’uns contactes que s’estan portant amb la màxima discreció i assegura que les negociacions entre el PSC i ERC s’han torçat. "Pessimisme", s’exclama el diari de Marhuenda. I com no podria ser, el trio de bencina dedica un nou dard a Pedro Sánchez, ja sigui amb més detalls sobre la investigació a Begoña Gómez, o sobre el clatellot que clavarà la Comissió Europea un cop més al govern espanyol per la manca d'independència del fiscal general respecte de l'executiu. A veure què porten demà dimarts.

Portades 'El País'
Portades 'El País'
Portada 'El Mundo'
Portada 'El Mundo'
Portada 'La Vanguardia'
Portada 'La Vanguardia'
Portada 'ABC'
Portada 'ABC'
Portada 'La Razón'
Portada 'La Razón'
Portada 'Ara'
Portada 'Ara'
Portada 'El Punt Avui'
Portada 'El Punt Avui'
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!