Centenars de viatgers van viure aquest divendres una altra jornada de desesperació i impotència pel caos ferroviari que van provocar retards en el sistema d’alta velocitat que va afectar a les estacions de Barcelona i Madrid. Una avaria causada pel descarrilament d’un tren Euromed a les cotxeres de Can Tunis va causar danys en les instal·lacions i va afectar  diversos combois, amb la consegüent interrupció de la sortida dels trens d’alta velocitat des de l’estació de Sants.  Plovia sobre mullat, perquè  la infraestructura ferroviària ha viscut molts problemes que han afectat tota Espanya aquest estiu, i finalment el govern de Pedro Sánchez s'ha vist obligat a prendre mesures dràstiques. Així, el ministre de Transport i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, va fer rodar ahir el cap del president d’Adif, Ángel Contreras, només nou mesos després del seu nomenament. Una destitució sota sospita, perquè Contreras ha estat vinculat el cas Koldo i, tot i que el ministeri va precisar que la seva sortida no té cap relació, El Mundo ha aprofitat per fer sang contra el govern espanyol.

“El ministre corona la purga”

“Puente deixa caure també al president d’Adif vinculat al cas Koldo”, titula el diari madrileny, que relaciona la destitució de Contreras als altres quatre alts càrrecs vinculats al ministeri que van ser destituïts per la seva suposada relació amb la trama corrupta. El Mundo assegura que el ministre “ha coronat la purga que va iniciar en el seu ministeri després de l’auditoria interna que compromet la gestió de José Luis Ábalos per la compra de 13 milions de mascaretes en la pitjor part de la pandèmia, de la que es desconeix tant l’elecció del proveïdor com la gestió del repartiment”. A les anteriors sortides del sotssecretari d'Estat de Transports, Jesús Manuel Gómez; el cap de personal d'Adif, Michaux Miranda; i el secretari general de Ports de l'Estat, Álvaro Sánchez Manzanares, s’uneix ara la de Contreras, cosa que suposa que Puente “ha apuntat a la cúspide de la piràmide i ha tret de la seva cartera a Ángel Contreras, un home fortament vinculat amb la trama corrupta dirigida per Koldo García, persona de la màxima confiança d’Ábalos”. Cal recordar que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va assenyalar Contreras com a presumpte integrant de la trama, i “apareix de manera persistent en diverses converses telefòniques de l’organització intervingudes per l’UCO i incorporades al sumari, on els investigadors l’identifiquen com ‘Ángel’”. Segons la Guàrdia Civil, com recorda El Mundo, Contreras es reunia amb Koldo i Ábalos al restaurant La Chalana, que era utilitzat per la trama corrupta per fer els seus negocis.

Reunions de Sánchez amb els barons del PP

La Vanguardia també recull en la seva portada el caos a Sants amb una eloqüent imatge, i la destitució del president d’Adif pels col·lapses ferroviaris d’aquest estiu, i recorda que Contreras ha estat nou mesos en el càrrec i ha sortit implicat en el cas Koldo. El rotatiu dels Godó, però, obre el seu titular principal amb la pròxima ronda de reunions que Pedro Sánchez mantindrà amb els presidents autonòmics, tot assegurant que el president del govern “accelera la seva ronda amb els barons del PP malgrat el boicot d’Ayuso”.

La crisi diplomàtica amb Veneçuela

En clau internacional, la crisi diplomàtica entre Espanya i Veneçuela també està molt present en les portades. El País obra la seva destacant que “Espanya manté els ponts malgrat les amenaces de Maduro” i subratlla el malestar de l’executiu amb la ministra de defensa Margarita Robles per haver qualificat el règim de Maduro de “dictadura”, el que va provocar una airada reacció del govern veneçolà, que ha cridat a consultes a la seva ambaixadora a Madrid. La “greu crisi diplomàtica” amb Veneçuela també és el tema estrella de la portada de La Razón i l’ABC també tracta el tema de Veneçuela de manera destacada en la seva portada, però per ressaltar que el candidat Edmundo González, que va ser reconegut com a president electe del país pel Congrés dels Diputats a instàncies del PP, s’ha citat amb Felipe González, Mariano Rajoy i José María Aznar, però “no amb Zapatero”. El diari conservador també recull de manera prominent en la seva portada que el Papa Francisco vol viatjar a les Canàries per la crisi migratòria. El diari Ara, per la seva part, també obre la seva portada amb un tema internacional, però relacionat amb la guerra d'Ucraïna i la crisi oberta per la petició del president Volodímir Zelenski d'utilitzar els míssils de llarg abast contra Rússia, el que atia la tensió entre l'OTAN i el règim de Vladímir Putin.

'El Mundo' 14
'El Mundo'
'La Vanguardia' 14 CAT
'La Vanguardia' 
'ABC' 14
'ABC'
'La Razón' 14
'La Razón' 
'El País' 14
'El País'
'El Periódico' 14 CAT
'El Periódico'
'ARA' 14jpg
'ARA' 
'El Punt Avui' 14
'El Punt Avui'
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!