Sabem que la realitat es pot distorsionar en funció d’allà des d’on la mirem i el filtre del color dels mitjans que ens informen del que passa, bé siguin la premsa escrita, els mitjans audiovisuals o les xarxes socials. Les portades d’aquest divendres són un exemple. Els diaris de Madrid de l’òrbita del PP tenen en el centre de la diana aTeresa Ribera, que és l’estratègia que fan servir per desviar l’atenció de les negligències en la gestió del president del País Valencià Carlos Mazón, com és el cas de El Mundo o La Razón. L’ABC, en canvi, dispara contra Begoña Gómez, la dona de Pedro Sánchez, una mena de taló d’Aquil·les del president espanyol, mentre El País, des de l’altre videre polític, se centra en la radiografia dels morts per la DANA que va fer públics el Centre d’Integració de Dades (CID), on es destaca que la meitat de les víctimes mortals eren majors de 70 anys. El diari de Prisa, en canvi, mira el cas Ribera des de l’òptica socialista i explica que Sánchez “batalla per Ribera i retrata a Feijóo i Weber amb els ultres”.

La manca d’inversió del ministeri

Però tornant als dos membres del club dels diaris de la benzina que s’enfoquen en la vicepresidenta tercera i titular de Transició Ecològica, Teresa Ribera, el que li retreuen és la manca d’inversió que ha fet el ministeri en els últims sis anys per la conservació i manteniment dels barrancs de la DANA, que es van desbordar el passat 29 d’octubre i van ser els responsables de les inundacions als municipis afectats de l’Horta Sud. Diu El Mundo que el ministeri de Ribera només va invertir 950.000 euros durant aquest temps per adequar les rambles valencianes, i aquests diners, a més, no es van invertir en les afectades per la riuada, com el barranc del Poio de Xiva. 

La Razón, per la seva part, titlla “d'insuficient” l’obra de Ribera per aquest barranc que es va convertir en una arma mortal, i assegura que la Generalitat valenciana va informar favorablement els projectes de canalització de dos barrancs de la zona zero advertint que no evitaven el risc d’inundacions. Afirma també que el ministeri de Ribera (Miteco) no ha posat sobre la taula encara les infraestructures que considera prioritàries per evitar que la tragèdia es torni a repetir, i que tant els alcaldes com els veïns exigeixen una resposta immediata després de dècades d’oblit.

L’assessora de la Moncloa

L’ABC dispara contra Begoña Gómez, a qui acusa d’haver utilitzat una assessora de la Moncloa, en concret de la directora de programes en la Secretaria de Presidència del Govern, Cristina Álvarez, per gestions de la càtedra Extraordinària que dirigia Gómez a la Universitat Complutense de Madrid, tant per no perdre fons com per portar activitats d’agenda. El diari assegura que en el mes de febrer li va demanar a La Caixa que pugés de 15.000 a 40.000 euros anuals el patrocini per donar suport a la seva plataforma per a pymes, i segons la revelació d’uns correus electrònics, l’assessora de la Moncloa també va traslladar a l’empresa Reale l’interès de Begoña Gómez de què la companyia asseguradora continués patrocinant la càtedra que dirigia. L’ABC també dedica la meitat de la seva portada a l’ajornament de la reforma fiscal davant el temor a una altra derrota.

Feijóo i l’oportunitat per Mazón

La mirada de la premsa des de Catalunya, en canvi, va cap a altres temes, com la compareixença que Carlos Mazón oferirà aquest matí a les Corts Valencianes. La Vanguardia ho enfoca des del prisma d’Alberto Núñez Feijóo, que espera que el president valencià executi “una profunda reforma del Consell” per recuperar la iniciativa política. A Gènova creuen que aquesta compareixença suposa una oportunitat per Mazón, perquè estan convençuts que el president valencià sortirà reforçat del debat a les Corts amb les seves explicacions detallades de la seva gestió de la DANA, un gest que “l’honra”. El Periódico apunta que “Mazón farà autocrítica, però descarta dimitir”, i també aporta una informació sobre la gestió que fa el CECOPI de les actes escrites de les seves reunions, que diu que no les fa, però que grava aquestes trobades i que els àudios les guarda la Generalitat Valenciana.

'El Mundo' 15
'El Mundo' 
'La Razón' 15
'La Razón' 
'ABC' 15
'ABC' 
'El País' 15
'El País' 
'La Vanguardia' 15
'La Vanguardia' 
'El Periódico' 15
'El Periódico' 
'ARA' 15
'ARA' 
'El Punt' 15
'El Punt Avui' 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!