Catalunya viu aquest divendres una jornada transcendent per al seu futur polític. Les bases d’Esquerra Republicana estan convocats a participar en la consulta que ha de ratificar el preacord que va tancar l’executiva del partit amb el PSC per investir president de la Generalitat Salvador Illa, o rebutjar-la i enviar els catalans a unes noves eleccions. Tot es resumeix en un ‘Sí’ o ‘No’ que els 8.500 militants amb dret a participar podran escollir de manera presencial o telemàtica. Poc després de les 19 hores, sabrem si és caixa o faixa. La notícia, tot i la importància per a Catalunya, a la majoria de les portades és tractada com una prèvia, de manera pràcticament residual, excepte per El Periódico, que és qui millor la ven a la seva portada, tot i per sota d’altres informacions com el projecte d’unió del tramvia a la Diagonal i les medalles assolides per la delegació espanyola en la jornada del dijous.”Les bases d’ERC decideixen avui si investeixen Illa enmig d’una gran incertesa”, diu el diari de Prensa Ibérica

L'intercanvi més gran des de la guerra freda

L’altre gran mitjà de la premsa catalana, la històrica La Vanguardia, tracta la prèvia de la consulta d’ERC de manera col·lateral, en una petita notícia a una columna, amb el titular “les bases d’ERC decideixen avui si canvia el cicle polític a Catalunya”, però la gran aposta de la portada és l’intercanvi de presos entre Rússia i Occident  “el més gran des de la guerra freda”. El diari explica que “el Kremlin allibera 16 presoners i set països occidentals lliuren deu detinguts als russos, incloent-hi el periodista espanyol Pablo González” que feia dos anys que estava empresonat a Polònia. La informació sobre aquest intercanvi històric de presoners, que és el tema principal també a El País i al diari ARA, està recollit pràcticament a totes les portades, excepte a La Razón, que no en dona ni una línia.

Eufòria després de la decepció a París

Les fotografies principals de la majoria de les portades estan reservades per a les medalles assolides als Jocs Olímpics de París, en aquest ‘superdijous’ —com bateja El Pais— que es va tancar amb un botí de tres metalls, la plata de María Pérez i el bronze d’Álvaro Martín als 20 km marxa als peus de la Torre Eiffel, i el bronze de Pau Echaniz en el K1 de piragüisme eslàlom. Aquests èxits han estat una espurna d’eufòria després de la depressió de dimecres, on els esportistes espanyols, que optaven a sis medalles, es van quedar amb un pam de nassos. La Razón obre el diari amb el titular “quatre medalles a l’espera del primer or”, perquè compten la que té assegurada el boxejador d’origen cubà Emmanuel Reyes, en passar a les semifinals de la categoria de -92 kilos, i l’or que tenen a tocar Diego Botín i Florián Trittel en la categoria de vela de 49ers, on en la regata decisiva, la Medal Race, només necessiten un tercer lloc per assegurar-se pujar al més alt del podi. En la jornada que va viure la segona medalla d’or de la gimnasta Simone Biles, també va destacar la classificació de Carlos Alcaraz per a les semifinals del quadre masculí.

Els diaris de la dreta madrilenya, el trio de la benzina, segueix estirant com un xicle la revolta dels barons del PSOE, que han sortit en tromba a manifestar-se en contra de l’acord amb ERC pel finançament singular, altrament dit “sobirania fiscal”. El Mundo recull que “els barons acorralen Sánchez i ERC vota avui fora de control”. Explica que els dirigents socialistes, l’extremeny Miguel Ángel Gallardo se suma a les crítiques del president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page i del secretari general d’Aragó, Javier Lambán, eleven la crítica i li demanen (al president espanyol) que doni explicacions en el Consell Polític Federal”, al mateix temps que també destaca que les bases d’Esquerra, “crispades i amb amagaments de boicot, decideixen si validen l’acord per investir Illa”. L’ABC també es fa ressò de la indignació de les federacions socialistes amb Sánchez i Salvador Illa perquè no els han trucat per explicar-los la nova cessió a ERC. 

 

'El Periódico' 2 CAT
'El Periódico' 
'La Vanguardia' 2 CAT
'La Vanguardia'
'El País' 2
'El País'
'Ara' 2
'Ara'
'La Razón' 2
'La Razón'
'ABC' 2
'ABC'
'El Mundo' 2
'El Mundo'
'El Punt Avui' 2
'El Punt Avui'