Les portades d’aquest dissabte són del tot diverses. No hi ha ni un titular principal que es repeteixi a les principals capçaleres de Catalunya i Madrid. Cadascuna aposta per un tema diferent i només hi ha un nom que es repeteix a les portades, especialment a les de El País i El Mundo, i és el de Pedro Sánchez, tot i que la temàtica que aborden no és la mateixa. El titular principal de El Mundo es refereix a l’avançament del congrés del PSOE per aquesta tardor, l’única informació que apareix en altres portades, tot i que en menor importància. “Sánchez repta als crítics amb un congrés del PSOE a la tardor”, diu el titular principal del rotatiu madrileny en referència a la decisió del president d’avançar un any el màxim òrgan del partit, en mig del creixent malestar en les files socialistes. Un “cop a la taula” del president per blindar el seu lideratge i tancar files per afrontar el curs polític i l’assetjament del PP que es preveu amb carpetes calentes sobre la taula, com el finançament singular, la immigració i els pressupostos.

La rebel·lió de Lambán a l’Aragó

Les aigües baixen turbulentes pel riu vermell del PSOE, especialment per les polèmiques  internes que han provocat les decisions de Pedro Sánchez i el seu executiu, com la llei d’amnistia i especialment el “finançament singular” acordada entre el PSC i ERC que va permetre la investidura de Salvador Illa. Aquesta mena de concert -paraula controvertida- ha aixecat polseguera entre els barons socialistes, especialment als que governen alguna comunitat (Emiliano García Page a Castella-La Manxa o Adrián Barbón a Astúries) i altres líders com Javier Lambán (Aragó) o Luis Tudanca (Castella i Lleó). De fet, el secretari general del PSOE a Aragó, Javier Lambán, ha estat molt contundent a l’hora de rebutjar l’acord fiscal de Catalunya, que considera "lesiu" per la seva comunitat. La federació aragonesa va ser la primera socialista a mostrar el seu rebuig i el PSOE aragonès va tancar files amb el seu líder, mentre els sanchistes (els vuit representants del PSOE d’Osca) “es van aixecar i van marxar per evitar votar en contra del cup català”, explica el rotatiu. El partit a Madrid tem que aquesta reacció de l’Aragó actuï com un efecte crida i animi a altres federacions a sumar-s’hi a la rebelió.

Reunió del Comitè Federal dissabte

Pedro Pedro Sánchez està decidit a agafar el toro per les banyes.  Davant aquestes turbulències internes, la direcció de Ferraz vol convocar el pròxim dissabte 7 de setembre un Comitè Federal, al qual seguirà l’avançament al mes de novembre del Congrés Federal que estava previst a la tardor del 2025. Encara està per decidir la data, però segurament serà al novembre i a Sevilla. La decisió s’espera que s’oficialitzi aquest dilluns a la reunió de l’Executiva. L’últim Congrés Federal del PSOE va tenir lloc l'octubre del 2021 a València, en una situació molt diferent del que s’havia produït en l’anterior, del juny del 2017, després de les primàries en les quals es va imposar a Susana Díaz. Ara, el secretari general arriba després d’un any de nou mandat a una legislatura condicionada pel suport dels independentistes.

Sánchez amplia la querella contra Peinado

El País, per la seva part, també parla de Pedro Sánchez, però ho fa pel front judicial que té obert per la investigació oberta contra la seva dona, Begoña Gómez, per presumptes delictes de tràfic d’influències i corrupció en els negocis. El diari de Prisa explica que el president del govern espanyol ha ampliat la seva ofensiva contra el jutge Juan Carlos Peinado, que porta el cas. L'Advocacia General de l'Estat va presentar dijous, en representació del president del Govern, un escrit davant la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, en què sol·licita l'ampliació de la querella per prevaricació judicial interposada a finals de juliol contra el magistrat que investiga Begoña Gómez, L'Advocacia sosté que Peinado practica una “injustícia intrínseca” i “contravé la doctrina existent”, amb el resultat de “la infracció del deure que correspon al jutge en l'aplicació de les seves facultats”, segons l'escrit a què ha tingut accés El País.

 

'El Mundo' 31
'El Mundo' 
'El País' 31
'El País' 
'ABC' 31
'ABC'
'La Razón' 31
'La Razón' 
'La Vanguardia' 31 CAT
'La Vanguardia' 
'El Periódico' 31 CAT
'El Periódico'
'ARA' 31
'Ara'
'El Punt Avui' 31
'El Punt Avui'
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!