La diversitat temàtica impera al conjunt de les portades, com sol ser habitual, per altra banda, els diumenges. L’endemà del setè aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils, que tenen un escàs protagonisme en les primeres pàgines dels diaris, l’aposta va per altres camins, des de la crisi de l’independentisme que analitza La Vanguardia, fins a les manifestacions a Caracas i a 300 ciutats d’arreu del món per protestar contra el règim de Nicolás Maduro a Veneçuela (El Mundo i l’ABC), o el debut amb victòria del Barça d'Hansi Flick a la Lliga en el difícil camp de Mestalla (1-2) amb un doblet de Robert Lewandowski que està present en totes les portades catalanes, amb més o menys importància. Però també són altres temes d’atenció la Copa Amèrica, que comença dijous, (Ara i La Vanguardia) mentre El País obre amb una crònica d’enviat especial a la zona de Kursk on es cou la guerra entre Ucraïna i Rússia.  El Periódico també treballa un tema propi sobre la immigració en la Catalunya del fuet.

L’independentisme busca com reconnectar

El reportatge de La Vanguardia sobre la crisi del sobiranisme explica que “l’independentisme busca com reconnectar amb el seu electorat” després de les crisis i tensions internes, constants retrets entre Junts, ERC i la CUP i els pròxims congressos que han d’encarar juntaires i republicans. Els partits independentistes no han sumat per imposar-se en el Parlament i evitar la investidura del socialista Salvador Illa, “castigats en bona part per un abstencionisme sobiranista descontent amb uns lideratges que consideren amortitzats, i amb la deriva del procés en defunció des de les eleccions catalanes del 12 de maig”. I destaquen també que “amb l'ultra Aliança Catalana traient el cap, postconvergents, republicans i cupaires estan immersos en processos de recomposició, renovació o refundació”. La Vanguardia també sosté que aquest clima de desencant s’ha traslladat als carrers, que l’acte de rebuda al president a l’exili Carles Puigdemont, amb assistència de 4.500 persones, no va aconseguir el grau de mobilització elevat d’altres èpoques del procés. Segons el diari dels Godó, Junts està més lluny que mai d’ERC per recolzar al PSC “més espanyolista de la història”, i que la diferència es veu insalvable, però també veuen una oportunitat de reactivar l’estat d’ànim de l’independentisme amb el seu lideratge i abanderar políticament en solitari el moviment sobiranista. I tot això, mentre es decideix el futur polític de Puigdemont. Els congressos dels partits i la diada de l'11 de setembre, que seran un termòmetre per l'ACN i Òmnium, seran també importants per mesurar l'estat de l'independentisme.

Un clam global contra Maduro

Dos puntals de la premsa conservadora de Madrid, en canvi, fan de les manifestacions a Veneçuela i a 300 ciutats del món, entre elles la capital de l’estat, el seu tema estrella de portada. El Mundo recull que “l'oposició contra la tirania es multiplica des de Caracas”, on “desenes de milers de veneçolans i Maria Corina Machado, que va arribar d’incògnit, desafien el cerc militar de Maduro, en una protesta “global sense precedents”. I es fa ressò de les paraules de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso en una “abarrotada” Puerta del Sol:  “No deixeu de lluitar fins que caigui, farem caure el mur com a Berli”, i aprofita per atiar a l’expresident José Luis Rodriguez Zapatero, “que té molt que callar”. L’ABC, per la seva part, també fa una portada gràfica de la manifestació de Corina Machado i altres líders opositors durant la manifestació de Caracas, i afirma que “Maduro desoeix el clam i continua amb la repressió”, i destaca que el règim chavista ja ha fet més de 1.300 detencions d’opositors que han protestat pel suposat frau electoral en les recents eleccions presidencials. També hi va haver a Caracas manifestacions a favor de Maduro, encara que no en parlen les portades.

La Razón, per la seva part, obre amb una entrevista a Pedro Rollán, president del Senat, però dedica una informació als atemptats del 17-A, però per denunciar que “Puigdemont agita la teoria de la conspiració”, interpretant la piulada que va fer el president a l’exili en la xarxa X (antic Twitter) en el que recorda com va viure aquell dia i demanant que l’estat espanyol no amagui informació i secrets sobre els atemptats, amb relació a la relació entre l’imam de Ripoll i el CNI. El dotatiu de Planeta destaca que Puigdemont “exigeix saber la veritat i denuncia secrets d’Estat sobre els atemptats”.

El valor del triomf del ‘babyBarça’

I no podia faltar tampoc en les portades catalanes el triomf del Barça en el seu debut a la Lliga. La Vanguardia és qui fa més ostentació del triomf de l’equip d'Hansi Flick, al que no li va tremolar el pols per ficar tres joies de la Masia de 17 anys en el primer onze titular oficial (Lamine Yamal, Pau Cubarsí i Marc Bernal), en un dels camps més hostils pels blaugrana com és Mestalla, i amb un València que va començar marcant primer amb el gol d’Hugo Duro. L’experiència de Robert Lewandowski, però, va ser clau per marcar els dos gols en moments psicològics (al final i al principi de cada part). I tot i que la primera meitat no va ser lluïda, més aviat avorrida, en la segona part l’equip de Flick va millorar i va acabar traient una victòria estratègica, perquè començar la Lliga guanyant fora de casa té el seu valor.

'La Vaguardia' 18 CAT
'La Vaguardia' 

LA VANGUARDIA

'ABC' 18
'ABC'
'El Mundo' 18
'El Mundo' 
'La Razón' 18
'La Razón' 
'El País' 18
'El País' 
'El Periódico' 18 CAT
'El Periódico' 

EL PERIÓDICO

'Ara' 18
'Ara' 
'El Punt Avui' 18
'El Punt Avui'
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!