L’escàndol del cas Errejón per les denúncies contra l’exportaveu de Sumar al Congrés han dinamitat  la coalició que forma part del govern de Pedro Sánchez i han agreujat els problemes que ja arrossegava el partit de la vicepresidenta segona Yolanda Díaz. La sortida d’Errejón per les acusacions de maltractament psicològic i abús sexual que van provocar la seva dimissió i la sortida de la política ha suposat un cop molt dur pels socis del PSOE, deixant un buit en els càrrecs de portaveu parlamentari i en la coordinació interna. La bandera del feminisme que ha onejat la coalició formada per forces polítiques que es van unir sota el lideratge de Yolanda Díaz, entre elles Mas Madrid, ha quedat trepitjada per aquest escàndol que els toca en el moll de l’os. La dreta, i en especial el principal partit de l'oposició, es frega les mans davant aquesta oportunitat d’or de debilitar el govern de Pedro Sánchez resultant de les eleccions de juliol del 2023 i que compta amb cinc ministeris en mans de Sumar (Yolanda Díaz al front de Treball i Economia, Ernest Urtasun com a titular de Cultura, Mónica García a Sanitat, Pablo Bustinduy en Drets Socials, Consum i Agenda 2030 i Sira Rego al capdavant de Joventut i Infància). El PP demana responsabilitats a la Moncloa, a qui acusa d’estar al corrent i de tapar l’escàndol, mentre les acusacions d’encobriment a Errejón ha danyat la reputació de la coalició progressista que va perdre la confiança de l’electoral i als atacs de la dreta se sumen les crítiques internes, que posen en risc el futur del projecte polític en un moment molt delicat per la coalició.

Crítiques externes i internes

Tot això es veu reflectit a les portades d’aquest dissabte, que apunten directament a Sumar i a Yolanda Díaz. El cas Errejón ja transcendeix a les repercussions que pot tenir per l’exportaveu, que és investigat per la policia per la denúncia de l’actriu Elisa Mouliaá i a la que se sumen a altres acusacions anònimes a les xarxes que no n'han transcendit. Sumar és ara l’objectiu polític. “La bomba Errejón colpeja Sumar: una altra dimissió i crítiques internes", titula El País, fent referència a la destitució de Loreto Arenillas, qui va ser cap de gabinet d’Errejón i que actualment era diputada a l’Asamblea regional, càrrec del qual ella mateixa va dimitir, després de ser acusada d’haver tapat un altre cas d’assetjament anterior el juny passat. I des de dins de la coalició, el líder d’IU, Antonio Maíllo, també ha demanat comptes al partit de Yolanda Díaz. 

Errejón, protegit 

El Mundo assegura que “Sumar es descompon entre sospites de tapar Errejón”, recollint que els dirigents dels partits de la coalició progressista llencen acusacions “de no fer res”, demanen “una catarsi” i pregunten si “Yolanda Díaz ho sabia”. Destaca també el rotatiu que Mas Madrid admet que va haver-hi una denúncia fa un any i que ha fet fora una diputada que acusa el partit d’ignorar-ho, i es fa ressò de la denúncia de l’actriu Elisa Mouliaá per una agressió en 2021 “castigada amb 4 anys de presó”. També l’ABC personalitza la crisi en Yolanda Díaz, a qui acusa directament de “protegir Errejón” i haver-lo impulsat malgrat que “coneixia els assetjaments”, apuntant també que el cas agreuja la pugna amb Mónica García, la ministra de Sanitat. 

Serrat i el Barça

A la premsa catalana també es destaca el cas Errejón, que “fa més profunda la crisi de Sumar”, titula La Vanguardia, mentre que el diari Ara fa un titular que va més enllà i apunta al cor del govern espanyol: “La caiguda d’Errejón debilita la majoria de Sánchez”. El Periódico recull el cas en una petita crida a la portada, que dedica a la formació universitària dual, que diu que “creix amb tres nous graus de la UB”. Però en el que sí que coincideixen La Vanguardia i El Periódico és en dedicar les fotografies de les seves portades a Joan Manuel Serrat, que aquest divendres va recollir el premi Princesa d’Astúries de les arts entonant una de les seves cançons mítiques, Aquellas pequeñas cosas i amb un impactant discurs, en un dels moments més emotius de l’entrega de premis que va liderar la princesa Leonor. I com no, aquest dissabte és dia gran a l’esport, és dia de Clàssic al Bernabéu, un partit que no té comparació amb qualsevol altre, com reconeix el mateix Hansi Flick, i que arriba amb un “Barça llançat”, diu La Vanguardia, i que suposa un “nou gran repte” pels blaugrana, afirma El Periódico i en el que el Barça “vol donar un altre cop d’autoritat”, com diu El Punt Avui.

 

'El País' 26
'El País' 
'El Mundo' 26
'El Mundo' 
'ABC' 26
'ABC' 
'La Razón' 26
'La Razón' 
'La Vanguardia' 26
'La Vanguardia'
'El Periódico' 26
'El Periódico' 
'ARA' 26
'ARA' 
'El Punt Avui'
'El Punt Avui'

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!