Que la temporada turística d’aquest estiu seria complicada a causa de la Covid-19 ningú no ho dubtava. Ara, poc que esperàvem que s’aniria a fer punyetes (disculpin l’expressió). I això és el que recullen totes, totes les portades de la premsa que troben avui al quiosc. Un dels principals motors de la l’economia catalana (i espanyola) es troba en perill a conseqüència del vet imposat pel Regne Unit, França i Bèlgica (per ara) davant de l’alarma generada pel nombre de contagis de coronavirus.

El sector turístic confiava en una tímida recuperació del sector als mesos d’estiu, després del confinament total durant l’estat d’alarma. Hotels, apartaments, càmpings han anat obrint un cop han començat a confirmar reserves, però el degoteig de contagis, l’obligació de la mascareta... ha anat acompanyat de l’anul·lació de reserves, i el vet dels principals mercats turístics així com la decisió del principal operador turístic del món de cancel·lar els viatges a Espanya ha estat definitiu.

De res no serveixen els missatges de tranquil·litat que envien les autoritats catalanes i les espanyoles, que la patacada que patirà el sector turístic enguany serà monumental, amb les conseqüències que tindrà per a l’economia. Catalunya va registrar l’any passat un rècord en l’arribada de turistes: 19,3 milions de persones, que van deixar 21.360 milions d’euros. El turisme representa el 12% del PIB català. L’abast del desastre serà descomunal, de fet el sector ja dona per perduda la temporada, i posa en perill milers i milers de llocs de treball amb el conseqüent augment de l’atur.

Les portades no amaguen la preocupació pel desastre que cau a sobre. Hi ha, fins i tot, qui en troba culpables. La Razón apunta directament contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per no prendre el control de la gestió sanitària de la pandèmia i deixar-la a mans de les comunitats autònomes. Com si amb això n'hi hagués prou! Ara, el govern espanyol intentar salvar el turisme a les Balears i les Canàries amb un corredor segur, però el mal ja està fet.

La segona onada de la Covid-19, malauradament, ha demostrat que les administracions no estaven preparades. Confiats que el rebrots serien a la tardor, no tenen ara capacitat de reacció. La tardor, efectivament, serà dura.