Aquest 8-A és un dia que quedarà assenyalat a la història de Catalunya. Havia de ser el dia de la proclamació com a 133è president de la Generalitat del socialista Salvador Illa i el dia de la certificació d’un canvi de cicle polític al país després de 14 anys de governs independentistes. Però aquest dia quedarà registrat als llibres com el del retorn de Carles Puigdemont, després de gairebé set anys d’exili, i sobretot, com el dia que es va consumar la seva detenció, presumiblement pels Mossos d’Esquadra, la policia catalana, complint les ordres del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que s’ha rebel·lat contra la llei d’amnistia. La notícia del retorn de Puigdemont per assistir al ple d’investidura que s’ha de celebrar aquest dijous al Parlament a partir de les 10 del matí, anunciat per ell mateix en un vídeo, és el tema estrella de la portada de tota la premsa catalana i espanyola, però també és una notícia transcendent que ha estat recollida per mitjans i agències d’arreu d’Europa i del món, com Le Monde, Libération, Politico, The Guardian, Reuters o Al-Jazeera. No passa cada dia que pugui ser detingut un president d’una institució com la Generalitat, que en la seva versió contemporània té més de cent anys d’història, però amb una gènesi que es remunta al segle XIV.

🔴 Retorn de Puigdemont a Catalunya, DIRECTE | Investidura de Salvador Illa, última hora
 

“L’actuació” de Puigdemont

La premsa impresa madrilenya es frega les mans amb la prevista detenció de Puigdemont, que estarà acompanyat per representants de totes les entitats independentistes, que han convocat una concentració en el passeig Lluís Companys. Al president a l’exili l’acusen d’haver muntat una “farsa”, com diu El Mundo per "boicotejar l’elecció de Salvador Illa amb la seva detenció". “El pròfug munta la seva darrera funció després de set anys fugit”, afirma el rotatiu del trio de la benzina, que en el seu titular principal no perd l’ocasió per carregar contra el govern espanyol —“silenci del PSOE”, sense cap “retret”—, perquè estan convençuts que la investidura d’Illa s’ajornarà només unes hores. 

L’ABC també titlla el retorn del president de l’exili com “una actuació de Puigdemont”, però en la portada qui rep és Jaume Collboni, “l’alcalde socialista de Barcelona" (a qui no esmenten pel nom) per haver permès a l’independentisme "muntar un escenari i pantalles per rebre al fugat” abans de dirigir-se al Parlament. La informació interior afirma que Puigdemont va preparar la seva tornada fa dies “sense que ningú el vigilés”, que cap cos policial sabia el seu parador i no es descarta que els últims vídeos els gravés des d’Espanya. 

“'Operació bloqueig' a Illa: el tot o res de Puigdemont, ja que 'hi haig de ser'”, és el titular de portada de La Razón, la tercera pota del trio, que destaca que la intenció de Puigdemont és “donar-se un bany de masses” abans d’entrar al Parlament, i que podrà ser detingut quan sigui identificat. El rotatiu de Planeta també afirma que els Mossos inclouen unitats antidisturbis en el seu desplegament per arrestar Puigdemont.

Calma tensa

El País va, en canvi, en la línia del “canvi de rumb” polític de Catalunya dels diaris catalans, “condicionada pel retorn de Puigdemont”. La Vanguardia també destaca que “Catalunya afronta el canvi polític amb la tensió del retorn de Puigdemont”. El Periódico titula en portada que “Puigdemont interfereix en la investidura d’Illa”, mentre que l’Ara diu que “Puigdemont intentarà ser a la investidura d’Illa”. Fins i tot El Punt Avui, que habitualment es desmarca de l’actualitat i obre la seva portada amb una entrevista pròpia, la dedica aquest cop al “retorn” del líder de Junts i assegura que “l’anunciada fi de l’exili Puigdemont impacta en el ple d’investidura d’Illa i activa els mecanismes per detenir-lo”.

'El Mundo' 8
'El Mundo'
'ABC' 8
'ABC'
'La Razón' 8
'La Razón' 
'El País' 8
'El País' 
'La Vanguardia' 8
'La Vanguardia' 
'El Periódico' 8)
'El Periódico'
'Ara' 8
'Ara'
'El Punt Avui' 8
'El Punt Avui' 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!