La incertesa del resultat de les eleccions catalanes és enorme i les portades del dia de reflexió no saben gaire per on tirar. Els diaris han perdut la seguretat de l’inici de campanya i uns quants han hagut de plegar veles després de donar per fet més o menys clarament que el PSC guanyaria sense grans embolics, i que el tema era saber qui quedaria segon, si Junts o Esquerra. Ara resulta que el tema és qui quedarà primer, si el PSC o Junts, malgrat que cap diari ha gosat titular per aquí, perquè els amoïna la perspectiva que Carles Puigdemont guanyi —més pròpiament, que quedi el primer, que sigui el més votat—. Si la candidatura del president exiliat remuntava molt o poc ha estat el tema de campanya d’aquesta setmana, encara que cap diari s’hi ha volgut centrar, a risc que dilluns hagin de fer tota mena de contorsions editorials per explicar per què han esquivat l’elefant a la sala de la campanya.
 

🔴 Resultats eleccions de Catalunya 2024, DIRECTE

📊 La participació en les eleccions de Catalunya 2024

🔍 Resultats Eleccions de Catalunya 2024 per municipis | CERCADOR

🔴 Com va Puigdemont, Illa i Aragonès? Qui va guanyant les eleccions a Catalunya 2024? | DIRECTE

 

 

El Periódico ho diu sense dir-ho: la pugna electoral és una cursa on dos candidats es disputen l’esprint final: Salvador Illa i Carles Puigdemont. El País i La Vanguardia, en canvi, canten la mateixa cançó de la incertesa i el dubte pel resultat. El diari de Madrid diu que no se sap qui guanyarà, si Carles Puigdemont o Salvador Illa. El diari barceloní afegeix Pere Aragonès a la barreja, per allò de diversificar les inversions, i apunta al després del 12-M al·ludint a l’ambigüitat dels partits sobre els pactes postelectorals, sobre els que la campanya ha donat molt poques pistes. L’Ara s’estima més destacar dues inquietuds. Pel títol principal es coneix que li preocupa l’abstenció i en un dels subtítols agafa un to mig apocalíptic i diu que l’independentisme pateix veient “l’abisme” de perdre la majoria al Parlament.

Només La Razón ho té clar i pronostica el col·lapse de l’independentisme —“s’enfonsa”, diu—, apel·lant a uns desconeguts trackings anònims que, casualment, indiquen el resultat que a ells els agradaria. No passa res. El diari del Grupo Planeta té el costum de fer campanya a favor del Partido Popular en comptes d’informar i aquest dissabte no és diferent. En canvi, El Mundo reconeix, ni que sigui en un subtítol, que l’independentisme pot sumar majoria absoluta, segons “els socialistes”, que no és una font anònima, però poc n’hi falta. L’ABC s’ha esborrat de la contesa catalana i obre amb una foto molt maca de Morante de la Puebla, el torero de Vox, i ho titula “temps d’herois”, amb molta èpica. El tabloide monàrquic té causes més importants per defensar. El Trio de la Benzina, aquesta campanya, ha fabricat una realitat paral·lela a les portades. Els altres diaris s’han estimat més amagar una part del canviant paisatge electoral. Dilluns —i els dies següents—, la realitat els obligarà a retratar-se. Aviam com se’n surten.

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
El País
El País
La Razón
La Razón
ABC
ABC