Avui la premsa impresa ha decidit espantar-nos de valent i no hi ha cap portada que no sigui de por –fora de l’Ara, que ha encarregat el diari a Ferran Adrià i els ha quedat una edició d’allò més suculenta. La resta porten posada la màscara d’Hannibal Lecter i manufacturen diverses pel·lícules de terror en primera pàgina, com per fotre’t el diumenge de panxa enlaire. Queda el dubte de quina és la més terrorífica. Potser la de La Razón, amb la fotografia de Santiago Abascal, el cabdill de Vox, i el seu cavall, una imatge que evoca aquella escena tremenda d’El padrí?
Anem a pams. El Mundo i ABC trien les protestes dels armilles grogues a França per a espantar-se. Crida una mica l’atenció perquè aquest dissabte ha estat, de llarg, el millor dels quatre protagonitzats pels armilles grogues. Les xifres parlen. Les de ferits, per exemple. Aquesta mitjanit n'hi havia 200, segons el ministeri de l’Interior. Dissabte passat n’eren 485, el 59% més. A què venen, doncs, aquests titulars de “Màxima tensió” de l’ABC i “París, en estat de setge” d’El Mundo? Al Telenotícies nit d’ahir, a les 21 hores, apareixia el corresponsal de TV3, Josep Capella, en directe des dels Camps Elisis –l’epicentre dels aldarulls–, explicant que ja s’havien obert a la circulació i que tot restava tranquil, etcètera. Al marge que “estat de setge” és un concepte tècnic molt precís, que implica la presència de l’exèrcit, toc de queda… que no s’ha declarat. Sona estrany, Rick.
Per contrastar, a Le Figaro, la referència conservadora de França, entrevisten diversos caps dels CRS, els antiavalots francesos. Un diu, tot feliç: “Aquest dissabte no es pot comparar amb el passat. Ha estat molt menys violent”. Res a veure amb els subtítols d’El Mundo, que descriuen una França “col·lapsada” pel “caos i la violència” i una policia incapaç de “recuperar el control dels carrers”. O el diari madrileny s’ha confós de país o parla del dissabte equivocat.
El Periódico tracta el bloqueig de la AP-7 a l’Ampolla amb el mateix estil groguenc d’El Mundo. Ja saps, un centenar d’activistes dels CDR han fet una tanca de troncs, branques i alguns pneumàtics, etcètera, i s’hi han estat 15 hores “davant la passivitat dels Mossos”. Un altre grup també ha tallat una estona l’accés sud de la Diagonal de Barcelona. Tot això els dona prou matèria per titular “Els CDR imposen la seva llei”. Doncs sí que ho tenen fàcil, els CDR.
El País opta per espantar-nos amb el mal estat de 66 ponts escampats per Espanya, la seguretat dels quals “està compromesa”. Aquest diari diu que no s’esfondraran demà, però que cal intervenir-hi amb urgència. Per sort, indiquen que aquests 66 ponts equivalen al 0,29% dels gairebé 23.000 gestionats directament per l'Estat. A la informació, però, no s’estan de recordar l’ensorrada del pont Morandi de Gènova, que va fer 39 morts. Uf.
Per acabar el dia in bellezza, La Vanguardia s’espanta (o s’indigna, que també podria ser) perquè el president Torra “avala la via eslovena malgrat la seva violència”, i recorda que la independència d’Eslovènia va causar “desenes de morts”. Bé. En rigor va ser l’exèrcit federal iugoslau el responsable d’aquelles morts quan no va respectar la declaració (unilateral, per cert) d’independència aprovada pel Parlament eslovè, cosa a la qual tenia dret segons la Constitució federal. Però vaja, segurament no es tractava de ser rigorós, sinó de fer veure que a Torra això dels morts ja li va bé i d’amargar-te un merescut descans dominical –sobretot si ets indepe.