Avui les portades dels diaris impresos es poden classificar atenent a dos criteris. Un és com expliquen la investidura del nou president de la Junta d’Andalusia, Juan Moreno. L’altre és quin relleu donen a les detencions de 16 persones —inclosos els alcaldes de Celrà i Verges i un periodista d’aquesta casa. Hi ha una coincidència significativa. Els diaris que expliquen la investidura andalusa passant de puntetes sobre els vots ultres són els mateixos que ignoren o menystenen la ràtzia de la policia espanyola a Girona. És una correlació de la que segurament no se’n poden treure grans conclusions. O sí.

D’una banda, tota la premsa de Madrid i La Vanguardia. A l’ABC només li manca canviar la data i posar-hi, com en altres temps, “I Año Triunfal”, tal és el seu entusiasme pel que va passar ahir a Andalusia. El Mundo, molt bel·ligerant en aquest afer, continua castigant el PSOE andalús, que hores d’ara és com acoltellar un pollastre a l’ast. La Razón fa una cosa semblant i ho enfoca per l’actitud amb què l’oposició rep el tripartit de la dreta. El País s’ho agafa amb una flegma insòlita i parla “d’un nou cicle polític” a Andalusia.

Cap d’aquests quatre diu res de les detencions a Girona fora d’El Mundo, amb un titular més fals que un euro de fusta. Diu que els han detingut per “sabotatge” a l’AVE, paraula que no encaixa amb el motiu de les detencions si no és metafòricament. Hi ha un silenci espès sobre el fet que la policia espanyola ha actuat sense ordre judicial, encaputxada, i per iniciativa torera del comandament policial de la zona, que les anomena “detencions tècniques”. Ja ho deia Josef Pieper, el filòsof alemany: abús de poder, abús de llenguatge. Dit en paisà: sembla que apliquen les mateixes tècniques arbitràries que es feien servir el País Basc als anys del plom.

A La Vanguardia veuen la investidura del president Moreno com un “assaig del desallotjament de l’esquerra”. Sobta una descripció tan poc moderada, i no només perquè fins ara el PSOE manava amb els vots de Ciutadans, a qui no podem anomenar “l’esquerra”, sinó perquè “desallotjar” algú del poder evoca més aviat el resultat d’un combat i no pas el relleu ordinari i pacífic del govern en una democràcia madura. Sobre les detencions, el diari del Grupo Godó titula per la protesta al Parlament (els diputats sobiranistes han abandonat les comissions, ja veus tu) i pel fet que els alcaldes són de la CUP. Esclar. És que són de la CUP eh. Quin descans, escolti.

A l’altra banda, l’Ara i El Punt Avui, que obren portada amb la batuda policial a Girona. Els primers titulen amb les queixes del sobiranisme “per les detencions sense ordre judicial”, fórmula molt hàbil, com aquells nens que diuen paraulotes davant dels pares però perquè els expliquen el que fan altres companys malparlats, no perquè les diguin ells. L’Avui, en canvi, fa una pancarta editorial en la seva primera pàgina. Pel que fa a l’afer andalús, aquests dos diaris sí que remarquen el paper clau de Vox en l’elecció del nou president de la Junta.

Enmig, El Periódico, que parla dels ultres —en referència a Vox— i deixa la cosa de Girona per sota a l’esquerra, en un retall del que s’anomena “àrea estèril” de la portada (no facis cas de la pedanteria: és un tecnicisme d’una teoria antiquada del disseny de diaris per indicar la zona menys visible d’una pàgina).

Per reblar la pedanteria: crida l’atenció la diferència de judici entre El Periódico i El Mundo sobre la actitud de la Unió Europea envers la primera ministra May. Els de Barcelona diuen que “la UE es planta”, mentre que pels de Madrid “li dona la mà”. Ja se sap, Brussel·les és un món complicat.