Avui calia tenir molt d’estómac i nervis d’acer per no obrir la portada amb la investigació de la fiscalía a Joan Carles I per les comissions de l’AVE a la Meca. Com a tema del dia sembla difícil de superar. Doncs tres diaris no ho juguen així. La Vanguardia i El Mundo ho enterren a dues columnes per sota i l’ABC ni ho esmenta.
El diari barceloní insisteix en un subtítol que "és prematur" fixar els delictes pels quals seria perseguit el monarca emèrit. Xim pum. El fiscal ja ha dit que investiga per frau fiscal i blanqueig de capitals, però, en fi, és massa d'hora. Ho és tècnicament, com és evident que, un cop que s'ha enquadrat la investigació en aquests dos delictes, no anirà més enllà. Podrà ser frau o blanqueig, no robatori o rebel·lió, posem per cas. Potser es podia haver dit d’aquesta manera, que queda més clar. O potser no es vol que quedi més clar, ves a saber.
El tabloide monàrquic tria el cas Trapero, el Major els Mossos a qui la fiscalia ja no acusa de rebel·lió —estava cantat: òbviament no poden acusar-lo d’un delicte més greu que el dels presos polítics—. Diu el diari que el govern espanyol ha sotmès la fiscalia, bla, bla, bla. El diari vol induir un relat visceral: el mateix “govern socialcomunista” s’esforça perquè la fiscalia tracti bé Trapero però no fa res pel rei emèrit. Quina vergonya! Quin deshonor! Etcètera. És curiós que aquest diari, al que sempre li falta portada per presentar els actes més banals i protocolaris de la monarquia com una mena de ritus de salvació, no n’informi quan és notícia de veritat.
El Mundo s’ha estimat més esbombar l’informe d’un pèrit judicial que diu que la única autoridad competente va subestimar la gravetat de la pandèmia, que ho havien de saber de feia dies, bla, bla, bla. El pèrit ho té molt clar, segons el diari, i parla “d’hecatombe”. És una llàstima que no fos ell qui comandés l’operatiu sanitari. El Mundo deu voler provocar entre la seva parròquia una picor semblant a la de l’ABC, però canviant Trapero per Salvador Illa i Fernando Simón, els ases dels cops més populars a la dreta de l’espectre mediàtic.
La histèria d’aquest diari ha arribat a un grau remarcable, semblant al de la propaganda bèl·lica de la Guerra Civil. La trampa que fa servir és la mateixa de sempre, però: fer-te creure que Illa i Simón van actuar així deliberadament per protegir la manifestació feminista del 8-M i fot-li que és de Reus. La competència dels gestors sanitaris únics ha estat la que ja coneixes, d’acord, però d’aquí a veure-hi cap conspiració política… A més a més, en què quedem? Eren competents per organitzar una conspiració d’aquesta naturalesa —desemmascarada per un savi pèrit judicial— però incompetents per a comandar la única autoridad competente? Alguna cosa no quadra.
Els portadistes de La Razón, com passa sovint, han estat més intel·ligents i la primera pàgina té més mala llet. Explica que investiguen Joan Carles I però tranquils, que no el cridaran a declarar, com volent dir que cal fer el teatret de la justícia però que a l’hora de la veritat, meh. Aquest diari té excel·lents connexions amb la fiscalia i els cossos policials (o viceversa, mai se sap) i n’ha avançat les decisions uns quants cops. És probable que aquest també l’encertin. Aviat ho sabrem.
És simpàtic l'esforç d'El País, que viu i lluita per presentar una cara més heroica de la gestió de la crisi sanitària. Avui es fan ressò d’un estudi de l’Imperial College de Londres: 450.000 persones han salvat la vida gràcies a les mesures del govern, diu. L’informe estudia onze països europeus. L’anterior anàlisi de l’Imperial College era aquella de principis d’abril (pdf), segons la qual el percentatge d’infectats a Europa des de l'inici del brot era del 15% de mitjana per país. El problema, reconegut pels mateixos autors, és l'interval estimat per calcular aquesta mitjana. En el cas d’Espanya, entre el 3,7% i el 41% de la població. Home… així qualsevol l’encerta (o no). Aquesta última anàlisi també pateix d’una incertesa semblant. O sigui, res. Ganes de fer soroll. El País no va fer portada amb aquell estudi de l’abril —no s’esqueia, potser— però sí amb aquest de juny, que és més convenient pel govern espanyol. En fi. Això de les vides salvades en condicional és un gran què. Trump també fa servir aquest mateix argument.