A la vida, diuen, per a gustos, els colors. La realitat depèn del color amb què es miri, també el color polític, passant per tota la gamma cromàtica des del vermell del PSOE al blau del PP. Així, en les portades dels principals diaris que s’editen a Catalunya i a Madrid, les apostes pels temes d’obertura han passat aquest diumenge des del ‘cas Koldo’ de corrupció que esquitxa al diputat i exministre socialista José Luís Ábalos, fins a la guerra d’Ucraïna coincidint amb el segon aniversari de l’inici de la invasió russa aquest dissabte, passant per les conseqüències de la tragèdia que ha deixat l’incendi de València i el Mobile World Congress, el congrés més important que se celebra a Barcelona, a les portes de la seva inauguració. Com era d’esperar, els tres diaris afins al PP que s’editen a Madrid, aposten per treure el màxim profit del cas de corrupció pot obligar a dimitir a un dels homes de confiança de Pedro Sánchez, que ha deixat clar que no es casa amb ningú i que està disposat a deixar caure a qualsevol, sense excepcions. En canvi, els diaris que s’editen a Barcelona, han apostat per altres temes com el Mobile, Ucraïna o València.
La mirada des de Madrid
Així, començant pels diaris blavers, El Mundo obre la seva portada amb el títol: "El PSOE assenyala Ábalos: 'No ens pot arrossegar en la seva caiguda'", i assegura que la detenció de l’home fort del secretari d’Organització indigna al Partit Socialista: “És una vergonya molt gran”, i que Pedro Sánchez està pressionant perquè Ábalos deixi l’acta de diputat i clama contra la corrupció: “El que la fa, la paga”, va dir el president espanyol. La foto gran de portada, la dedica a Julián, el porter homenatjat a València per haver ajudat a salvar als veïns de l’immoble principal calcinat per l’incendi. Altres crides a la portada són “11 seguiments per tombar el cap de l'OCON que no quadren; 'El meu client no hi era'; "Zelenski: 'No ens cremaran els sòls, si lluitem vencerem" i "L'únic soldat ucraïnès que no es va rendir davant els russos a Azovstal".
L’Abc també obre amb un gran titular que recull la frase de Pedro Sánchez, referent de forma vetllada a Ábalos. "Qui la fa, la paga" i dedica el segon tema i la fotografia de portada al tema dels afectats per l’ELA. La Razón, per la seva part, també dedica la columna de la part dreta de la seva portada al “Cas Koldo” i afirma que “l'ús d'efectiu i una caixa forta delaten les comissions"; seguit de què "El PP insisteix que Sánchez és el 'líder màxim' de la trama" i recull les paraules del president sobre el cas: "El líder del PSOE presumeix d'exemplaritat i avisa: 'Caigui qui caigui'". Tot i això, el diari afí al PP obre amb una entrevista pròpia a Emiliano García-Page, president de Castella-La Manxa i un dels barons del PSOE que s’ha mostrat més bel·ligerant contra els pactes del seu partit amb els independentistes.
La mirada des de Catalunya
Passant als diaris que s’editen a Catalunya, El Periódico dedica una portada monogràfica al Mobile World Congress, sota el títol de “Barcelona, 18 anys de capitalitat mundial de la telefonia mòbil”, mentre que La Vanguardia també aposta per una imatge de mitja portada, amb molta coloraina, dedicada al congrés que comença aquest dilluns, sota el títol “Tecnologia. El món, a Barcelona”. La mirada del diari de Carlos Godó també està posada en la tragèdia del devastador incendi i les seves conseqüències, entre elles, que “València aboca a revisar l’edificació a Espanya”, i també recull altres crides en la seva portada com el “caiga quién caiga” de Pedro Sánchez, i la golejada del Barça al Getafe, una notícia positiva pels culers després de tanta decepció aquesta temporada.
Pel que fa als altres dos diaris catalans, l’Ara aposta clarament per Ucraïna. “Guerra a Europa, any 3”. “L’atac rus a Ucraïna canvia el Vell Continent, que vol recuperar autonomia militar i s’està rearmant a marxes forçades. Per sota, tres crides a la part inferior: “Ábalos es nega a dimitir tot i la pressió de Sánchez”. Explotació d’Estudiants en un institut de l’Ebre” i el Barça recupera l’alegria i goleja a plaer. El Punt Avui, com sempre, tira de temes propis i profunds. Aquest cop, analitza la xarxa elèctrica, que qualifica “d’insuficient” perque “la proliferació de panells solars a les teulades i l’aparició de noves demandes com la dels punts de càrrega de cotxes posen en evidència un sistema de distribució desfasat i limitat.