Hi ha vegades que per més que intentem dissimular no ens en sortim, no podem evitar esbossar un somriure i, en fi, que se'ns vegi el llautó. Aquest és el problema que té la premsa espanyola aquest dimarts, l'endemà que el Tribunal Suprem (TS) emetés dues interlocutòries en què declara no amnistiable el delicte de malversació, i, per tant, deixa fora de l'àmbit d'aplicació de la llei el president a l'exili Carles Puigdemont, l'exvicepresident Oriol Junqueras, i els exconsellers Toni Comín, Lluís Puig, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa. El Suprem també manté les ordres de detenció a l'Estat contra Puigdemont, Comín i Puig, l’aixeca contra Marta Rovira i no arxiva la inhabilitació de Junqueras, Romeva, Turull i Bassa fins al 2030 i 2031. "El Suprem deixa Puigdemont sense l'amnistia que li va prometre Sánchez", titula El Mundo que apunta que "els jutges decreten que no es pot esborrar la malversació i l'expresident pròfug serà detingut si torna a Espanya". I no només això, per tocar encara més el voraviu, el diari explica que "sis de set magistrats veuen la llei inaplicable a aquest delicte com van defensar els fiscals de l'1-O davant García Ortiz". Això últim fa referència a la contínua reafirmació dels fiscals del judici al procés del Tribunal Suprem a rebutjar aplicar la llei d'amnistia als delictes de malversació lligats a l'1-O, tal com els havia ordenat el Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz

"El Suprem rebutja amnistiar la malversació al procés", titula en la mateixa línia El Mundo. En una interlocutòria de 51 pàgines, feta pública aquest dilluns, amb un vot particular, la sala penal, presidida per Manuel Marchena, declara amnistiat el delicte de desobediència pel qual van ser condemnats els líders independentistes perquè el consideren totalment circumscrit a la llei d’amnistia, tot i que obre la porta a plantejar una qüestió d’inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional. En canvi, declara no amnistiat el delicte de malversació de fons públics pel qual havien estat condemnats Junqueras, Romeva, Turull i Bassa. Segons la interlocutòria, els condemnats “van fer amb el patrimoni aliè que els estava confiat allò que no van poder o no van voler fer amb el seu patrimoni. Van destinar el patrimoni aliè als seus propis objectius personals, que no pas per ser polítics, deixen de tenir aquest vessant també particular o sectari." 

L'ABC, que tampoc pot dissimular la seva alegria perquè el Suprem "ratifica la inhabilitació de Junqueras i l'ordre d'empresonar la resta de fugats", comparteix una imatge de la cúpula del PP amb el seu president, Alberto Núñez Feijóo, i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. "Les comunitats del PP pacten una EBAU que posi fi a les desigualtats", diu el titular a tall de felicitació d'aquest diari al PP. Feijóo i bona part dels seus presidents autonòmics es van reunir aquest dilluns a Salamanca per subscriure l'acord que impulsarà una Avaluació de Batxillerat per a l'Accés a la Universitat (EBAU) comú per al 2025 a les comunitats autònomes governades pel PP. Per la seva banda, La Razón, també titula de manera similar: "Una EBAU comuna davant el desgovern de Sánchez". El líder del PP va presumir aquest dilluns de l'acord per l'EBAU comuna i va contraposar aquest acord amb el "desgovern" de Pedro Sánchez. És més, va recalcar que la seva formació defensa la "igualtat" i l'"equitat" dels espanyols i són "l'únic partit d'Estat" a Espanya. "Governem per al 70% de la població espanyola. I efectivament, des del primer dia heu representat un model molt diferent de l'actual desgovern d'Espanya", va dir als seus presidents, per afegir que l'Executiu de Sánchez "malviu amb una feble majoria" i cada dia li cauen més suports. Per contra, va subratllar que les comunitats autònomes del PP "governen amb majories i amb estabilitat".

El Mundo
El Mundo
El País
El País
ABC
ABC
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
El periódico
El periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!