Pedro Sánchez té fama de ser un supervivent capaç de superar totes les adversitats polítiques, almenys així ha estat fins ara. Però l’ofensiva judicial a la qual està sotmès pels presumptes casos de corrupció i tràfic d’influències que envolten al seu entorn més personal (la seva dona Begoña Gómez, el seu germà David i la qui va ser mà dreta, l’exministre José Luis Ábalos) va soscavant com una gota malaia tot el seu crèdit i dona munició al principal partit de l’oposició en la seva estratègia d’assetjament i enderroc de l’executiu socialista. Aquesta no ha estat una bona setmana per Sánchez en aquest sentit. Dimecres, el Tribunal Suprem va obrir una causa contra el fiscal de l’Estat, Álvaro García Ortiz per revelació de secrets en el cas de la parella d’Isabel Díaz Ayuso, la primera vegada en la història d’Espanya que s’imputa a un fiscal general de l’Estat. La Fiscalía també ha demanat que el Suprem investigui Ábalos pel cas Koldo i avala imputar l’exministre socialista en apreciar indicis de suborn, tràfic d’influències i organització criminal. I el remat a la setmana horribilis va arribar aquest divendres, quan el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va rebutjar la querella de Sánchez per prevaricació contra el jutge Juan Carlos Peinado, que investiga el cas de la seva dona. El president del govern ha sortit ben pentinat a les portades d’aquest dissabte, especialment les de Madrid, que aprofiten l'avinentesa per donar-li estopa.

Ofensiva del trio de la benzina

Començant per El Mundo, que destaca que el TSJM “apallissa” l’Advocacia de l’Estat i nega que el jutge del “cas Begoña” prevariqués en interrogar Sánchez a la Moncloa. El titular del diari madrileny diu que “Sánchez va ignorar ‘nocions elementals de la separació de poders” en la querella contra el jutge Peinado”, fent al·lusió a la dura resolució del tribunal madrileny, que va adoptar la decisió per unanimitat dels tres magistrats que han estudiat la querella, i fins i tot, un “va anar més enllà”. Es tracta del jutge Jesús María Santos Vijande, qui sosté que l'"abús" del dret de Pedro Sánchez en presentar una querella tan infundada mereixia imposar-li una multa per "dolenta fe processal". El rotatiu, afirma que “en lloc d'una inhabilitació per a Peinado, Sánchez ha estat a punt d'acabar amb una sanció d'entre 180 i 6.000 euros”.

La Razón, per la seva part, obre la seva portada amb aquesta “derrota judicial a l'ofensiva de Sánchez contra Peinado”, i es fa resò de què el TSJM no admet la seva “especulativa querella contra el jutge” i deixa clar que citar-lo “no és un atac”. Els magistrats “reclamen al president respecte per la separació de poders”, afirma el rotatiu de Planeta, que en petitet també recull que el govern “ataca l’auto i discrepa dels seus raonaments jurídics”. L’altre membre del trio de la benzina de Madrid, l’ABC tampoc perd pistonada i dedica tota la seva portada a aquest cas. Amb el títol “la justícia tomba l’extravagant’ querella de Sánchez contra el jutge Peinado”, el diari conservador afegeix que el TSJM “només veu prejudicis i especulacions” en la querella del president espanyol.

Una mirada internacional

El País i La Vanguardia també recullen de manera més modesta el cas de la querella tombada a Sánchez, però aquests rotatius ofereixen una mirada internacional en les seves portades, tot i que amb temes diferents. El diari de Prisa destaca dues informacions, d’una banda, que un jutge italià “desbarata el pla de Meloni per deportar immigrants” i que la justícia ha ordenat el retorn de tots els reclosos en el centre d’Albània (també el diari Ara obre la seva portada amb el revés judicial de Meloni a la justícia italiana). D’altra banda, El País també destaca amb fotografia que Biden veu “una oportunitat per buscar la pau” a Gaza després de l’assassinat a mans d’Israel del cap de Hamàs, Yahya Sinwar. La Vanguardia, per la seva part, titula la portada sobre la crisi a l’Orient Mitjà afirmant que “Israel i Hamàs es proposen continuar la guerra fins al final”.

Nit triomfal dels Estopa

Els Estopa també són protagonistes a les portades de La Vanguardia i El Periódico, que dediquen les seves fotografies principals al concert que van oferir els germans Muñoz al Palau Sant Jordi per tancar la gira dels seus 25 anys davant 15.000 enfervorits seguidors. Una nit triomfal, on la parella de Cornellà va recuperar el repertori dels seus grans èxits, els que han format part de la banda sonora d’una generació de catalans.

'El Mundo' 19
'El Mundo' 
'La Razón' 19
'La Razón'
'ABC' 19
'ABC' 
'El País' 19
'El País' 
'La Vanguardia' 19
'La Vanguardia' 
'El Periódico' 19
'El Periódico' 
'Ara' 19
'Ara' 
'El Punt Avui' 19
'El Punt Avui' 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!