El primer dia d’agost, inici de les vacances per molts, no passarà a la història de les portades dels quioscos, molts dels quals també deuen fer vacances. Pedro Sánchez segueix estant en boca de tots els titulars de la premsa madrilenya, que excepte El País, segueix amb el seu setge al president espanyol, seguint les petjades del setge judicial al qual està sotmès i del nou front obert amb l’acord entre el PSC i ERC per la investidura de Salvador Illa. Sánchez va proclamar ahir als quatre vents la seva felicitat per aquesta entesa que permetrà que un socialista, Salvador Illa, ocupi el càrrec de president de la Generalitat des que ho va fer José Montilla entre el 2006 i el 2010, i abans que ell Pasqual Maragall (2003-2006). Però aquesta felicitat no és compartida per tots els barons socialistes, com és el cas del president de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page, que encapçala la “revolta” d’altres presidents autonòmics que clamen contra “obscena” sobirania fiscal per a Catalunya.
El ‘fins aquí’ del president castellanomanxec
Tant El Mundo com l’ABC treuen suc a aquesta rebel·lió de Page contra Sánchez en les seves portades. El primer s’acull a una frase de la declaració institucional que va fer ahir el president castellanomanxec per escenificar el seu total rebuig a “la sobirania fiscal plena que, segons ERC, el PSOE ha acceptat a canvi del seu suport per situar Salvador Illa al capdavant de la Generalitat”. “Fins aquí” hem arribat, diu Page, que ja s’havia mostrat obertament contrari “a la reforma del Codi Penal per rebaixar les condemnes per malversació en la celebració del referèndum il·legal d’independència. I de l’amnistia que esborrarà els delictes dels encausats en el procés”, diu el rotatiu madrileny. “Sent greu tot l’anterior, això supera tots els límits perquè afecta la butxaca de la gent. I per això: “Fins aquí”, va dir el president de Castella-La Manxa.
L’ABC també destaca en el seu gran titular de portada aquest “fins aquí” de García Page a l’independentisme, que ha pres “la metxa de la revolta al PSOE per la cessió davant ERC”. Segons expliquen els dos rotatius, altres veus socialistes s’han sumat a aquesta revolta que encapçala Page per aconseguir que el partit reaccioni i freni el concert català en el Congrés, si les bases d’ERC ratifiquen aquest divendres el preacord. El secretari general a Madrid, Juan Lobato, el president de Castella i Lleó, Luis Tudanca, i el de Múrcia, José Vélez, el secretari general del PSOE andalús, Juan Espadas, el líder del partit a Galícia, José Ramón Gómez Besteiro, l’extremeny Miguel Ángel Gallardo o l’aragonès Javier Lambán són algunes d’aquestes veus socialistes que s’han mostrat obertament contraris al pacte del PSC i ERC que ha subscrit l’executiva del PSOE.
La “federalització de l’estat autonòmic”
Mentrestant, El País prefereix destacar la intervenció de Pedro Sánchez, aquesta en la que es va mostrar “feliç” i en la que va destacar que l’Estat avança cap a una “federalització” de l’estat autonòmic”, el que significa, segons ell, “una molt bona notícia pel sistema polític espanyol”. En la mateixa compareixença d’aquest dimecres, en la que Sánchez va prometre vetllar per totes les “singularitats” de les diverses comunitats autònomes de l’estat espanyol en la reforma del sistema de finançament del règim comú, també va tenir una resposta per García Page i la seva compareixença antiacord. “La notícia seria que Page fes una roda de premsa donant suport al govern espanyol”, va deixar anar Sánchez.
Altres diaris també fan referència a Sánchez a la seva portada recollint la compareixença que el president del govern espanyol va fer per fer l’habitual balanç del curs polític abans de les vacances. La Vanguardia destaca que "Sánchez veu al finançament de Catalunya un pas per federalitzar Espanya”, en la línia de El País, i que també recull El Punt Avui. El Periódico titula que “Sánchez ressalta la solidaritat territorial del preacord amb ERC”. Les dues capçaleres, però, obren la seva portada amb l’assassinat del líder de Hamàs, un altre de les notícies importants del dia anterior, que els dos diaris coincideixen en el fet que eleva el risc que la guerra s'estengui.
Sánchez i el jutge Peinado, a 'La Razón'
Però queda un altre dels membres del trio de la benzina, La Razón, que també dedica el seu titular principal a atiar al president del govern espanyol, però canviant de tema, s’acull a cas que l’enfronta al jutge Juan Carlos Peinado, que investiga el cas de la seva dona, Begoña Gómez. El diari de Planeta destaca que Sánchez va qualificar de “muntatge patètic” la visita del jutge a la Moncloa de dilluns, i que “el president del Govern s’abona al silenci per no donar més explicacions” en el seu balanç de fi de curs.
En clau catalana, la notícia de la jornada ahir va ser l’esperada declaració de l’expresident d’ERC Oriol Junqueras, avui un militant més, que obra l’edició del diari Ara. “Junqueras evita el xoc amb Rovira i no s’oposa al pacte amb el PSC”, afirma el titular del rotatiu català. En canvi, la notícia no apareix en cap altra dels diaris del país.