En la considerada com a setmana decisiva a Catalunya, Carles Puigdemont segueix sent el protagonista de bona part de les portades que ens trobem al quiosc aquest estiuenc dilluns 5 d’agost. Ho és per activa o per passiva. Perquè n’hi ha que estan obsessionats amb el president a l’exili i el seu retorn anunciat per participar en el ple d’investidura de Salvador Illa. És el cas d’El Mundo, que després del relat digne d’una pel·lícula que ens van regalar diumenge, avui tornen amb un nou capítol.

Ens expliquen els d’El Mundo que el PSOE va tractar de convèncer Carles Puigdemont que “avortés” el seu pla de retorn. Això hauria passat a Suïssa el 19 de juliol, on en una trobada li haurien traslladat que si tornava seria detingut. L’argument esgrimit pels socialistes hauria estat que no controlen el Tribunal Suprem, que ha deixat fora de l’amnistia la malversació. A ningú se li escapa que el rotatiu frisa perquè aquesta detenció tingui lloc, un fet pel qual han treballat sense descans des que Carles Puigdemont va marxar a l’exili fa set anys. Dormin tranquils, que el líder de Junts ja va confirmar dissabte que tenia intenció d’anar al Parlament per assistir al debat d'investidura, conscient que suposaria la seva detenció i el seu ingrés a presó.

Del retorn de Puigdemont a la investidura d’Illa

El retorn de Puigdemont i com pot afectar la investidura de Salvador Illa és una de les grans incògnites d’aquesta setmana, com ho certifiquen El País i l’Ara.  Una investidura, però, que encara està pendent del que decideixin les joventuts d’ERC al consell nacional aquest dilluns a la tarda. Hi ha qui té bastant clar el que passarà, o el que li agradaria que passés. Així La Vanguardia,  explica que a Esquerra confien que el Jovent Republicà avalarà l’acord amb els socialistes.  Amb tot, Salvador Illa, va per feina i té intenció de formar ràpidament el seu govern, que serà monocolor, segons El Periódico. Res a veure, per ara, amb el que ha manifestat la líder dels Comuns, Jèssica Albiach, que no ha descartat l’entrada de la seva formació a l’executiu català. Això sí, hi haurà consellers independents.

Espanya, confederal segons ‘ABC’

L’acord sobre el finançament que faria possible la investidura del primer secretari del PSC ja provocat la ira i el rebuig del trio de la benzina des que es va fer públic. Avui l’ABC segueix i ha trobat juristes que adverteixen que el concert econòmic previst per a Catalunya és del tot inconstitucional, ja que porta Espanya a convertir-se en un estat confederal, lluny del federalisme que proclama Pedro Sánchez. Quan una cosa no agrada, que millor que treure la sacrosanta Constitució. Com va passar fa set anys.

Portada 'El Mundo'
Portada 'El Mundo'
Portada 'El País'
Portada 'El País'
Portada 'Ara'
Portada 'Ara'
Portada 'El Periódico'
Portada 'El Periódico'
Portada 'La Vanguardia'
Portada 'La Vanguardia'
Portada 'ABC'
Portada 'ABC'
Portada 'La Razón'
Portada 'La Razón'
Portada 'El Punt Avui'
Portada 'El Punt Avui'
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!