Tic-tac, tic-tac... S’acosta la celebració del ple d’investidura de Salvador Illa, ara que les joventuts d’Esquerra han donat el seu vistiplau “crític”, la qual cosa vol dir que també s’acosta el retorn de Carles Puigdemont, que ha assegurat, per activa i per passiva, que té la intenció de tornar a Catalunya per participar-hi. Això comportarà tant sí com no la seva detenció, ningú no ho dubta. A partir d’aquí, tot són especulacions sobre com i en quin moment exacte tornarà, i com i quan serà detingut i posat a disposició del jutge Llarena.
En aquest context, ens topem amb l’enrabiada d’El Mundo, que a la portada d’aquest dimarts s’exclama perquè el CNI no controla el retorn de Carles Puigdemont a Espanya (bé, més ben dit Catalunya). No ho van fer quan va marxar a l’exili i ara, sosté el rotatiu, poden tornar a repetir la patinada del 2017. La culpa, però, no és dels serveis secrets espanyols, sinó de Pedro Sánchez, que en un moment donat va decidir que l’independentisme no era un risc per a la seguretat nacional. Ves per on!
La detenció de Carles Puigdemont
Carles Puigdemont tornarà per, com va explicar ell mateix, ser detingut i posar en evidència que la justícia espanyola no compleix les lleis que aprova el Congrés dels Diputats i això pot fer saltar pels aires el debat d’investidura de Salvador Illa. Però quan ho farà? Qui, quan i on serà detingut? Segons El Periódico, els Mossos d’Esquadra consideren que la detenció ha de tenir lloc molt abans que el president arribi a Barcelona, per evitar “soroll mediàtic”. Hi ha qui diu que vindrà en una caravana de vehicles, altres que apareixerà al Parlament per sorpresa pel clavegueram, amb helicòpter... Diuen, diuen, diuen... Haurem d’esperar, sembla, fins dijous.
L’ABC, per la seva banda, segueix amb la seva preocupació per l’efecte que pot tenir l’acord PSC-ERC en el finançament autonòmic i assegura que, amb Pedro Sánchez, Catalunya ja ha reduït un 14% la seva aportació als serveis bàsics comuns. S’hauria estalviat uns 200 milions d’euros, afirma, posant en dubte la solidaritat de Catalunya. Potser caldria recordar-los el dèficit fiscal de Catalunya, que arriba als 22.000 milions d’euros... però d’això ni una línia.
Patacada global a les borses
La resta de rotatius posen el focus en la patacada que van patir aquest dilluns les borses mundials provocada, expliquen, pel temor a una recessió als Estats Units. Una tempesta global causada per les dades de l’atur del juliol i la possibilitat que la Reserva Federal dels EUA no abaixi els tipus d’interès fins al setembre. Caldrà estar amatents, si la investidura de Salvador Illa i el retorn de Puigdemont ens ho permeten, a l’evolució dels mercats. L’índex Nikkei ha pujat aquest dimarts després de caure un 12,5% dilluns.