Aquí ja s’ha dit molts cops: les notícies són, sobre tot, les males notícies. Però entre poc i massa. El Mundo és un diari especialista en fabricar males notícies i de presentar negativament qualsevol cosa que passi si així es perjudica al govern espanyol actual, que no li agrada gens. Les seves portades són a l'ànima com la pedrada que deixa el parabrisa del cotxe fet miques. Espanya és l’Espanya negra negríssima, enfonsada, en crisi profunda. Un país dins el túnel del que mai no es veu la llum de la sortida. Per ells faran, esclar. El cas és que potser la lectura d'aquesta premsa fa mal a la salut i fa malbé el caràcter i l'esperit. No se'n cansen mai.

Una modesta proposta per millorar aquesta trista condició sense obligar al diari a no dir el que no vol (primer, la llibertat, sempre). Convindria obligar-los a posar, en un lloc visible, un avís de l’estil dels que figuren als paquets de tabac sobre els seus efectes. "La lectura d’aquestes pàgines el deixarà de mala llet fins després de la migdiada", hi podria dir. O bé altres. "La lectura d’aquestes pàgines el deprimirà fins a deixar-lo sense paraules". "Llegir aquest diari més de tres dies seguits li farà venir ganes de bombardejar Barcelona". "Llegir aquest diari sovint li produirà acidesa d’estómac crònica". I així. Una alternativa seria afegir-hi un prospecte, com el dels medicaments, amb aquell índex estàndar: 1. Què és El Mundo i per a què es fa servir. 2. Abans de llegir El Mundo (No llegeixi El Mundo si…, Advertències i precaucions, Conducció i ús de màquines, etcètera); 3. Com llegir El Mundo. 4. Possibles efectes adversos…

Tot això és broma. No del tot, però. Fixa’t avui, quins titulars de portada té. “Podem munta un estiu calent a Sánchez per la despesa en Defensa” (La coalició tot el dia que es baralla). “El govern [espanyol] bat rècords de reals decrets en quatre anys” (Són uns tirans que bandegen al Legislatiu). “Espanya es consolida com la gran economia de l’euro que té pitjor inflació” (Els espanyols viuen per sota del que la seva “gran economia” els permetria). “Operació sortida amb la gasolina en màxims: “No es pot ni omplir el dipòsit” (El govern espanyol ens du a la pobresa i ens malmet les vacances). Més una altra peça commemorant el 25è aniversari de l’assassinat de Miguel Ángel Blanco a mans d’ETA i un reportatge sobre el càncer que va matar Camarón de la Isla. Bona sort si et llegeixes el diari i no caus directe en una depressió o un trastorn de la percepció. Pensant-hi bé, podrien adaptar aquells versos d’Antonio Machado: Españolito que vienes a El Mundo, te guarde Dios. Una de las dos Españas ha de helarte el corazón.

El Mundo
El Mundo
El País
El País
ABC
ABC
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara