Els aranzels imposats per Donald Trump urbi et orbi afectaran greument diversos sectors clau de l’economia espanyola, especialment a aquells amb una alta dependència de les exportacions cap als Estats Units. S’estima que les exportacions espanyoles cap al gegant nord-americà podrien reduir-se entre un 10 i un 25%, la qual cosa implicaria una pèrdua de fins al 0,3% del PIB de l’estat espanyol. Tot i que Espanya exporta menys proporcionalment als EUA que altres països europeus (2,3% del PIB enfront de la mitjana europea, que és del 4,6%), les conseqüències indirectes podrien ser encara més greus a causa de la incertesa global en el comerç internacional. El Mundo dedica aquest diumenge la seva portada als sectors més afectats per la guantá” amb tota la mà oberta de Trump, com expressa gràficament amb una paraula de l’argot andalús un olivarer de Jaén. La “por”, la "preoupació" i la "incertesa" s’ha instal·lat en el sector de l’oli d’oliva, un dels productes que més patirà per culpa de la imposició de la taxa aranzelària del 10% als productes europeus, juntament amb el del vi, les indústries farmacèutiques amb filial als Estats Units, les empreses de components per l’automòbil, els gegants de la tecnologia per a la IA…”Del camp a firmes estrangeres amb producció a Espanya viuen en vil des de dimecres”, explica el rotatiu madrileny.

“Sense viure i “sense alternatives”

Són “els primers espanyols afectats per la ‘guantá’ de Trump: un “sense viure” i “sense alternatives”, titula el seu reportatge El Mundo, que posa noms i cognoms als exemples dels damnificats. Els primers, els productors d’oli d’oliva d’Andalusia o Extremadura, territoris que giren entorn de l’oli. La província de Jaén elabora més del 85% de la collita espanyola, i Espanya és líder d’exportacions als Estats Units (180.000 tones). “D’aquí la ‘guantá’ als olivarers”, explica el rotatiu, amb uns 85.000 productors d’oli en aquesta província, la majoria agrupats en cooperatives, que estan preocupats i atacats dels nervis, perquè es juguen el seu futur. Explica un dels afectats que “el 75% de l’oli que consumeixen els nord-americans és nostre i no tenen altre país on anar”. 

La indústria sanitària de Madrid i Catalunya, els laboratoris farmacèutics, també patirà de valent perquè, tot i que no han entrat en vigor els aranzels als productes farmacèutics com a tal, sí que ho fa a les tasses extres als materials i els ingredients amb els quals es fabriquen. També el sector del vi, com els dels cellers de  La Rioja -la DO amb major arrelament als Estats Units- o Castella-la manxa, que tremolen davant 'increment del preu en un 20% a les gairebé 62 milions d'ampolles de vi que Espanya ven als Estats Units agreuja els problemes per a 544.000 viticultors i 3.925 cellers. Els Estats Units són un mercat estratègic en el qual s’ha invertit molt durant els darrers cinc o sis anys, expliquen. I el sector de l’automoció de Catalunya, València, el País Basc és l’altre sector damnificat pel 25% d’aranzels que imposa Trump que analitza El Mundo, que si bé no té un impacte directe en els vehicles, sí que té conseqüències pels fabricants de components.

El carrer, contra Trump

En la resta de les portades d’aquest diumenge també crida l’atenció el clam de protestes, que són les protagonistes de les fotografies d'alguns dels diaris. Protestes de tota mena, contra les polítiques de Trump, per la crisi de l’habitatge i contra la ministra de Sanitat.  L’ABC aposta per una fotografia de la manifestació a Nova York contra les polítiques de l’administració Trump, una de les 1.200 protestes que es van fer als 50 estats nord-americans i que titula “el carrer, contra Trump”. El titular principal del diari conservador, però, és per Pedro Sánchez, del que diu que “arma un nou nucli dur a la Moncloa per afrontar la guerra aranzelària”. També La Vanguardia dedica la seva imatge principal de portada a la protesta civil contra Trump que recorren tot el país, amb una fotografia de la protesta a Washington. “Els EUA davant el tsunami dels aranzels”, titula el rotatiu català, que obre la seva portada d’aquest diumenge amb una entrevista a l’expresident del govern central José Luis Rodríguez Zapatero, en la que declara que “cal reconèixer la identitat nacional de Catalunya”.

El País obre la seva edició de diumenge amb el desafiament de Trump que “col·loca el món en risc de recessió”, però dedica la seva fotografia gran de portada a les protestes per la crisi de l’habitatge que es van estendre per tota Espanya, amb una imatge concreta de la manifestació d’aquest dissabte a Sevilla. La Razón, per la seva part, obre la seva portada amb la manifestació de “milers de metges que prenen els carrers (de Madrid) per protestar contra les polítiques de la ministra de Sanitat”, al crit de (Mónica) “García, esclavista, piérdete de vista” o “Mónica, más recursos y menos discursos”.

'El Mundo' 6
'El Mundo'
'ABC' 6
'ABC'
'La Vanguardia' 6
'La Vanguardia'
'El País' 6
'El País'
'La Razón' 6
'La Razón'
'El Periódico' 6
'El Periódico'
'Ara' 6
'Ara' 
'El Punt Avui' 6
'El Punt Avui' 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!