Tot es va precipitar aquest dissabte, amb la notícia del relleu fulminant de José María Álvarez-Pallete al capdavant de Telefónica, el gegant mundial de les telecomunicacions espanyol, a instàncies de Pedro Sánchez i amb el suport de la resta dels accionistes majoritaris La Caixa i els saudites de STC, i tot seguit, el nomenament de Marc Murtra, “un gegant de l’IBEX” com el defineix El País, en el seu càrrec de president de la companyia. La maniobra ha estat interpretada per la premsa escrita de Madrid i Catalunya com una exhibició de poder del president del govern espanyol, que divendres va citar Ávarez-Pallete a la Moncloa per exigir-li la seva dimissió, després dels canvis en l’accionariat de la multinacional, que té com a primer accionista a la SEPI (Societat Estatal de Participacions Industrials), o cosa que és el mateix, el braç industrial de l’Estat. Murtra és un “català” (com destaca El Periódico) i un dels homes de confiança de Sánchez, “un dels seus fidels”, com afirma l’ABC, “proper al PSC i enviat del Govern per controlar Indra”, com destaca El Mundo

Notícia econòmica amb derivades

Aquesta ha estat la informació que obre les portades de set dels vuit diaris que habitualment analitzem en aquesta secció, una notícia econòmica amb derivades polítiques -Feijóo va posar el crit al cel i va denunciar la “colonització” de Sánchez de les institucions públiques “i ara també les privades”-, el dia que ha d’entrar en vigor l’alto el foc a la Franja de Gaza, en virtut de l’acord entre Israel i Hamàs, que a darrera hora segueix penjant d’un fil, i la vigília de la presa de possessió de Donald Trump com a president 47 dels Estats Units, un número que també va triomfar a la nit del cinema català dels premis Gaudí. 

Un canvi derivat del nou accionariat

Però el fet que el canvi en la cúpula de Telefónica instigada pel Govern espanyol sigui unànimement la notícia d’obertura s’explica en la importància que té la dimensió d’aquesta multinacional espanyola que supera més de 40.000 milions d’euros l’any en volum de facturació -una xifra a l’abast de molt poques empreses espanyoles-, que té més de 100.000 treballadors repartits en 21 països, amb una posició central en el mercat llatinoamericà. I ara, el govern espanyol controlarà l’estratègia d’aquest gegant, en virtut de l'operació de compra ordenada pel Consell de Ministres el passat mes de maig, que va convertir la SEPI en el principal accionista, amb el 10% del capital. La resta dels accionistes de la teleco espanyola són Criteria, el braç inversor de CaixaBank; Saudi Telecom Company (STC), que també va entrar aquest passat any amb el 9,9% -i que va desencadenar l’entrada de la SEPI-, a més de Blackrock, que posseeix el 4,98%, el BBVA, amb el 4,98% i els accionistes minoritaris que tenen la resta de les accions.

“Sánchez destitueix Pallete i designa Murtra per controlar Telefónica”, titula El Mundo, que explica que el govern espanyol pren el control de la cúpula de Telefónica. Sánchez, destaca el rotatiu, “va ordenar al cap de l’Oficina Econòmica que el cités el divendres a la Moncloa per exigir-li la seva dimissió". Abans, però, “va comunicar la seva decisió a (Isidre) Fainé, qui va accedir a donar-li suport, en ser necessari el vot del Grup La Caixa, i també assegura que el nou president de la companyia té vincles amb el PSC i ja va ser enviat pel Govern espanyol per controlar Indra, l’empresa de la qual era president. La interpretació de l’ABC és que “Sánchez dona un cop a Telefònica per col·locar un dels seus fidels” i que el govern espanyol “provoca la caiguda d’Álvarez-Pallete amb el consentiment de La Caixa i dels saudites de STC, i situa en la presidència a Marc Murtra”. La Razón i El País fugen de fer interpretacions polítiques en els seus titulars i es limiten a informar sobre el recanvi en la presidència. “Marc Murtra substitueix Pallete al capdavant de l’estratègia Telefónica”, diu el diari de Prisa, que en pàgines interiors abunda en la figura de Murtra, “una primera espasa de l’Ibex, que fa el salt des de la presidència d’Indra, on va arribar al 2021, i compta amb una extensa trajectòria empresarial que li ha valgut la confiança del Govern” (espanyol), mentre que La Razón destaca en el seu titular que “Murtra substitueix Pallete com a president del grup Telefònica”, i que el grup saudita STC i Criteria “han donat suport al canvi per la nova estructura accionarial”.

La Vanguardia sí introdueix el matís polític en el seu titular, i afirma que “l’executiu impulsa el relleu de Pallete per Murta a Telefónica” i que el consell de la teleco aprova el canvi “a proposta de la SEPI”, mentre que Ángel Escribano serà president d’Indra. El Periódico, per la seva part, titula: “El català Marc Murtra, nou president de Telefónica” i afegeix que el Govern  espanyol i Criteria “fan un tomb a la cúpula de la multinacional” i que “l’executiu planeja una operació corporativa amb Indra”. El titular de l’Ara és “el govern espanyol relleva Pallete per Murtra a Telefónica”.

La nit de El 47 als Gaudí

Però a la premsa catalana també és notícia important l’entrega dels Gaudí, els premis del cinema català, que va tenir com a gran triomfadora d’una nit molt reivindicativa a El 47, la pel·lícula dirigida per Marcel Barrena, que es va emportar vuit estatuetes, incloent-hi el de millor pel·lícula i el de la favorita del públic, i el de millor actor per Eduard Fernández, en el paper de Manolo Vital. Titulars com “El 47 arrassa” (La Vanguardia), “Eduard Fernández i El 47 triomfen en els premis Gaudí” (El Periódico), “El 47 triomfa en uns Gaudí reivindicatius” (Ara) o “El 47 triomfa en uns Gaudí repartits” (El Punt Avui) il·lustren una nit històrica del cinema català.

'El Mundo' 19
'El Mundo' 

 

'ABC' 19
'ABC' 
'El País' 19
'El País' 
'La Razón' 19
'La Razón' 
'El País' 19
'El País' 
'La Vanguardia' 19
'La Vanguardia' 
'El Periódico' 19
'El Periódico' 
'Ara' 19
'Ara' 
'El Punt Avui' 19
'El Punt Avui' 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!