Unanimitat gairebé total a les portades que trobem l’últim dissabte de juliol al quiosc, unes portades que ens preparen per al que ens espera aquesta tardor quan, segons els analistes, es començarà a sentir de valent els efectes de la crisi provocada per l’escalada dels preus i la guerra d’Ucraïna. La cosa no pinta gens bé i així ho recullen les portades. Anem a pams. La crisi energètica és un fet i, com ja han fet a Alemanya, el govern espanyol aprovarà aquest dilluns en un consell de ministres extraordinari un paquet de mesures per estalviar energia. Per decret s’obligarà a empreses, comerços, l’hostaleria, els transports públics i l’administració a limitar l’aire condicionat als 27 graus i la calefacció a 19 graus. O sigui que s’ha acabat refugiar-se en un bar o en un centre comercial per combatre la calor, o anar en mànigues de camisa a la feina a l’hivern. S’ha de reduir un 7% el consum del gas, segons el compromís adoptat aquesta setmana per la Comissió Europea.
Adeu a les corbates
En aquest context d’estalvi energètic, Pedro Sánchez ha proclamat l’adeu a les corbates, una crida que és objecte de mofa per part d’El Mundo, que no li passa ni una al president espanyol. “De la Moncloa a Torrejón en helicòpter, però sense corbata”, s’exclama el rotatiu, que incideix en el gir populista del govern espanyol i la tensió existent amb les companyies energètiques i els bancs pels impostos que els tocarà pagar (i els que sembla que vindran).
L'IPC, desbocat
Les crides a estalviar energia arribem mentre l’IPC segueix desbocat. Cada mes s’assoleix un rècord. Al juliol ja ha arribat al 10,8%, i si es confirma seria la més alta registrada des del 1984. L’IPC es dispara pel preu dels aliments i l’energia. Viure cada dia és més car, i així ens ho recorden les portades. L’ABC posa la mirada els efectes que té l’increment dels preus en la recaptació de l’Estat, que hauria augmentat un 20%. Hisenda, assegura el rotatiu, hauria ingressat fins al juny uns 100.000 milions d’euros, però també s’hauria disparat fins a 170.000 la factura de les pensions. Els efectes perversos d’una inflació disparada que no hi ha manera de controlar, ni aquí ni a Europa. L'Ara, però, posa l'èmfasi en el creixement que ha registrat l'economia espanyola el segon trimestre d'aquest any, impulsada pel consum, una tendència que els analistes apunten que té data de caducitat. Gaudim de les vacances que vindran maldades.