En l’ideari popular,  ‘tots a una com a Fuenteovejuna’ s’utilitza per descriure situacions en les quals un grup de persones col·labora estretament per aconseguir un objectiu comú. Fuenteovejuna simbolitza la unitat i acció col·lectiva d’un poble davant la injustícia i l’opressió. Potser per això no és casual que Alberto Núñez Feijóo utilitzés l’expressió que té el seu origen en l’obra de teatre de Lope de Vega, que ha arribat a convertir-se en una al·legoria de la unitat popular, la resistència i la responsabilitat col·lectiva.  “Ens comprometem, personalment a què el que és de tots es dialogui i s'acordi entre tots. Tots a una”, va reblar Feijóo després de la cimera de presidents celebrada a un palauet, el dels Ducs de Pastrana, a Madrid. Així, Feijóo i el PP es van marcar aquest divendres un Fuenteovejuna per escenificar la unitat del rebuig contra el finançament singular per a Catalunya pactat entre el PSC i ERC, que és el tema que està present en totes les portades d’aquest dissabte, tant les que s’editen a Catalunya com a Madrid. 

Ayuso, la perdedora de la jornada

Feijóo va aconseguir també escenificar aquest “front de resistència” contra l’executiu i contra el pacte fiscal de Catalunya, que consideren una amenaça per a la igualtat entre comunitats, amb una foto de família amb tots els líders territorials buscant projectar una imatge d’unitat davant el palauet. Una foto, que a més, projecta el domini del partit de l’oposició en l’Estat espanyol, amb onze presidents de comunitats autònomes, a més de Ceuta i Melilla, amb l'única absència de la presidenta de les Balears, Marga Prohens, que va enviar al seu segon per l’inici del curs polític a les illes. La perdedora de la jornada triomfal del PP, va ser Isabel Díaz Ayuso, que no va aconseguir el que pretenia, tancar la porta de Sánchez i donar una volta més a la clau: aconseguint que tots els presidents es comprometessin a rebutjar la invitació per anar a La Moncloa un per un. Però alguns, com Fernando López Miras (Murcia), Carlos Mazón (País Valencià) o María Guardiola (Extremadura) estan disposats a entrevistar-se amb el cap de l’Executiu, tot i que el seu compromís per escrit amb Feijóo els impedeixi parlar de diners.

Compromís per escrit

“El PP escenifica unitat per lluitar pel finançament autonòmic”, titula El País, que destaca que el PP va revestir de solemnitat la cimera dels seus barons a Madrid per donar una imatge d’unitat enfront del Govern de Pedro Sánchez davant la reforma del finançament autonòmic. El líder de l’oposició va voler demostrar que controla els seus, i va arrancar als seus barons el compromís per escrit de renunciar a pactes bilaterals amb La Moncloa, exigint un model negociat des de la multilateralitat.  "Feijóo arma un front comú amb Sánchez assetjat a Ferraz", titula El Mundo, que posa l’accent en un altre de les exigències que va fer el Partit Popular, el de la “injecció immediata” de 18.000 milions d’euros a les comunitats autònomes procedents dels fons New Generation que controla el govern espanyol i que “no ha estat capaç d’executar”. Per l’ABC la cimera dels populars ha permès a Feijóo “esquivar la trampa de Sánchez als seus barons pel concert català”, en referència al rebuig frontal a la invitació del president del govern a reunir-se amb cada president per negociar el finançament de la seva comunitat. 

També a Catalunya, la cimera dels populars guanya per golejada. La Vanguardia afirma en el seu titular principal que “Feijóo exhibeix unitat entre els seus barons sobre el finançament”, i tot i que el president del PP no proposa un model alternatiu, evita que els líders territorials negociïn cadascun pel seu compte amb Sánchez. El Periódico destaca que “Feijóo i els barons del PP acorden anar “tots a l’una” en el finançament autonòmic, tot i que el titular principal del diari de Prensa Ibérica és per la tornada a les aules dels alumnes catalans d’aquest dilluns, i destaca que “Educació frena la sisena hora per buscar consens” i la imatge principal per la tornada d’Oasis i la bogeria que ha desencadenat a Manchester, que il·lustra amb un mural dels germans Gallagher. El diari Ara, per la seva part, també obre la seva portada amb la cimera dels populars amb el títol de “Feijóo exigeix als seus presidents que no negociïn amb Sánchez”.

'El País' 7
'El País'
'El Mundo' 7
'El Mundo'
'ABC' 7
'ABC'
'La Razón' 7
'La Razón'
'La Vanguardia' 7 CAT
'La Vanguardia' 
'El Periódico' 7 CAT)
'El Periódico' 
'ARA' 7
'Ara'
'El Punt Avui' 7 page 0001
'El Punt Avui' 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!