Fa molt d’efecte la fotografia de Felip VI fent cara de jutge i amb mirada de set deus al costat d’un Pedro Sánchez amb l’esguard buit i els llavis glaçats en primer moviment de somriure o de disgust. Ni l’un ni l’altre estan còmodes. El rei li ha fet saber a Sánchez: ni l’ha mirat quan el nou president del govern espanyol se li adreçava per preguntar-li “Com va la mà?” (Felip VI se la va lesionar a principis d'octubre en caure-hi a sobre mentre jugava al pàdel). Conversa-conversa no n’han tingut cap. Ni un gest de proximitat. Pel mateix preu que ha costat la seva preparació i l’experiència d’aquests anys, el rei podia haver fet millor cara —hi ha proves que d'això en sap molt—, però ha decidit fer la mateixa del 3 d’octubre del 2017. Si Felip VI volia enviar algun missatge, se li ha entès tot. De l’acte, cinc minuts mal comptats, no n’ha quedat cap anècdota com la de l’anterior presa de possessió, quan Sánchez va comentar “Vuit mesos per a deu segons”, i el rei va replicar “El dolor ve després”. Aquest cop, el dolor ha arribat més d’hora.

A més, a l’hora de publicar aquest Quioscos & Pantalles, el Tema destacado a la portada de la web de la Casa Reial és la visita de Felip i Letizia a Dinamarca del 6 de novembre. És una foto molt formal on se’ls veu —somrient, aquí sí— amb la reina Margarida i els prínceps hereus. La peça immediatament a sota informa de “l’entrega del XL Premi Reina Sofia de composició musical a D. Javier Quislant García, compositor de l’obra guardonada Unda Maris”. Per molts anys. La tercera notícia és, per fi, “la promesa de D. Pedro Sánchez Castejón com a president del Govern [d’Espanya]”. Potser actualitzen la portada aquest dissabte. Tampoc no és segur perquè —sempre a l’hora de publicar aquesta peça, alerta— encara hi tenen penjat en lloc preferent el comunicat del 3 d’octubre (fa divuit dies ja) en què el rei proposa Pedro Sánchez com a candidat. Es coneix que el criteri de publicació dels gestors de la web no deu ser noticiós, cosa estranya però respectable. Tot plegat fa un efecte com de quarto d’hotel a mitja tarda amb el llit encara desfet i el dinar per retirar. En fi. Les monarquies també tenen fama d’anar lentes perquè van lluny.

Potser en l’estela de la web de la Casa de S.M. el Rey, tres diaris no han volgut publicar en portada la foto del Felip VI contrariat: El Periódico, l’Ara i La Razón. És estrany. La història és boníssima per parlar d'un acte sempre protocolari i sense gràcia. Fins i tot la publica l’ABC, patró de mesura del que és acceptable entre monàrquics de pedra picada. Val a dir que, entre els diaris que la posen en portada, només El Punt Avui gosa assenyalar el reial malhumor (“Pomes agres per al rei”, titula). El País també (“posat seriós”, diu). La resta donen la foto i fan com si no passés res —l'Ara, que dona una altra foto, sorprenentment, fa el títol: “Fredor reial amb Pedro Sánchez”—. Pel que fa als que no la donen, és difícil d’imaginar una bona raó periodística per publicar una foto pitjor si la bona està disponible. És probable que sigui degut a la falta d’imaginació del portadòleg, que escriu gairebé de matinada i només pot pensar en dues raons per no publicar-la. Una: no han rebut la imatge a causa d’una avaria del sistema de comunicacions. Això és gairebé impossible, però mai es pot descartar. Dues: per cortesia a la reial persona i per respecte a la reial institució. Perquè un mal dia el té tothom. També les portades dels diaris.

La Vanguardia
La Vanguardia
El Punt Avui
El Punt Avui
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
La Razón
La Razón

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!