Les portades venen dividides, per a sorpresa de ningú. La majoria (La Vanguardia, El Periódico, l’ABC, La Razón; una mica menys El Mundo i El País) obren amb l’ultimàtum del president del govern espanyol al Partido Popular per renovar el Consell General del Poder Judicial. Els diaris més governamentals expliquen la proposta del govern de Pedro Sánchez: retirar el poder de nomenar jutges al CGPJ mentre no es renovi. És fort, i agreujat perquè no segueix les recomanacions, diguem-ne imperatives, fetes per la comissió de la UE i el GRECO del Consell d’Europa. Els escarafalls dels diaris del Trio de la Benzina es troben a faltar quan (no) parlen gairebé mai que l’òrgan de govern dels jutges espanyols fa cinc anys que té el mandat caducat i que el bloqueig és cosa de dos, també del PP.

Només l’Ara dona importància a la revolta dels quatre fiscals del judici als líders de l’1-O. L’aplicació de l'amnistia “pel que fa al delicte de malversació de fons públics és improcedent i contrària a les lleis”, diuen els acusadors de l’1-O per amenaçar al fiscal general, Álvaro García Ortiz, de retirar-se de la causa si no els dona la raó. Aviam com s’ho fa García Ortiz, que és el seu superior jeràrquic, per tirar endavant la llei d’amnistia sense esquerdar la fiscalia. Els fiscals Fidel Cadena, Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal i Jaime Moreno també exigeixen al seu cap que convoqui la junta de fiscals de sala, l’estat major de la fiscalia, per raonar i presentar per escrit els arguments per saltar-se el criteri dels fiscals de l’1-O. 

D’altra banda, Pablo Llarena, el jutge instructor del cas de l’1-O diu que té dubtes sobre l'encaix de l'amnistia en el cas del president Carles Puigdemont, dels consellers Toni Comín i Lluís Puig, i de la secretària general d’ERC, Marta Rovira. Llarena manté les ordres de detenció si qualsevol dels quatre entra a Espanya. Només manca saber què faran Manuel Marchena i la resta de jutges de la sala penal del Tribunal Suprem. El procés, la trituradora política més eficaç del règim del 78, arriba ara al Poder Judicial, i deixarà el seu regueró de morts i ferits, com ha fet en gairebé totes les àrees de la vida política catalana i espanyola per on ha passat. La Justícia espanyola no havia de ser menys.

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón