És la imatge impactant que mana a les portades d’aquest divendres, la de la macabra cerimònia que va organitzar Hamàs per lliurar els cossos dels quatre cadàvers dels ostatges morts, el de Shiri Bibas, els dels seus dos fills, els petits Ariel i Kfir, de 4 anys i de 9 mesos respectivament quan van ser segrestats al quibuts de Nir Oz, i el de l’octogenari Oded Lifshitz. Ho va definir una dona en l’anomenada plaça dels ostatges de Tel-Aviv, com recull La Vanguardia. “Ha estat com reobrir una ferida”. I Hamàs ha furgat en aquesta ferida que cou i molt en la societat israeliana, sobretot perquè els nens, que eren els ostatges de menor edat que es van emportar els milicians el 7 d’octubre del 2023, han estat un símbol de la lluita pel retorn dels ostatges durant tot aquest temps i encara hi havia qui tenia esperances que continuessin vius, malgrat que Hamàs ja va anunciar fa mesos que van morir en un bombardeig israelià a Gaza. Les imatges dels milicians de Hamàs, de les Brigades dels Mujahidins i la Gihad Islàmica passejant els fèretres amb una escenografia plagada de propaganda amb missatges esfereïdors, música nacionalista i religiosa de fons, han indignat Israel i també el món civilitzat, amb l’ONU al capdavant, que ha considerat aquesta cerimònia una violació del dret internacional humanitari que soscava la dignitat dels morts i les seves famílies.

Imatges que fan la volta al món

Les imatges dels milicians portant un dels fèretres negres, que tenien escrit els noms de cadascú en hebreu i les fotos dels morts, i la de Benjamin Netanyahu caricaturitzat de Vampir, han fet la volta al món. També la fotografia caricaturitzada del primer ministre, representat com un vampir, com un monstre que responsabilitzen de les morts dels ostatges lliurats. El País, La VanguardiaLa Razón i l'Ara il·lustren les seves portades amb fotografies del moment d’aquest passeig tètric. “Hamàs entrega cadàvers envoltats de propaganda”, és el titolet engrapat que acompanya la fotografia de El País, amb un peu de foto que diu: “La milícia palestina va convertir ahir l’entrega a la Creu Roja dels cadàvers de quatre ostatges israelians en una tètrica cerimònia contra Netanyahu, a qui acusen de matar-los en els bombardejos de Gaza”. També La Vanguardia utilitza la mateixa fórmula de la foto per a la notícia principal de la portada. “Israel viu el seu dia més trist en aquesta treva”, titula el rotatiu català. La Razón, per la seva part, ha escollit la imatge de la caricatura del Netanyahu vampiritzat que presidia la cerimònia macabra de Hamàs, amb els quatre fèretres alineats a l’escenari. En el text de la notícia es destaca l’advertència del primer ministre israelià: “Passarem comptes amb aquests assassins depravats”. Netanyahu ha promès destruir "els monstres" de Hamàs, i caldrà veure quines conseqüències tindrà en el futur de les negociacions per a la segona fase de l'alto el foc, que continuen encallades. El diari Ara, per la seva part, també ha escollit una imatge de l'entrega dels cossos, però amb una perspectiva diferent i destaca en el seu títol "l'espectacle" de Hamàs.

La sentència a Rubiales no acontenta ningú

Però hi ha un altre tema que va ser notícia destacada d’aquest dimecres, i que també és protagonista en les portades i que també ha fet la volta al món: l’esperada sentència del mediàtic cas Rubiales pel petó no consentit a Jennifer Hermoso en la cerimònia de lliurament de medalles del Mundial del 2023, que va guanyar la selecció espanyola femenina. La decisió del jutge de condemnar-lo per agressió sexual a la jugadora, amb la multa de 10.800 euros i la prohibició d’apropar-se a ella en un radi de 200  metres i comunicar-s'hi durant un any, no ha deixat ningú content. L’expresident de la RFEF s'ha deslliurat d'una condemna de presó i, especialment, el que ha aixecat polseguera és l’absolució del delicte de coaccions (que també deixa sense càstig Albert Luque, Jorge Vilda i Rubén Rivera, els altres tres càrrecs jutjats) per les pressions a Hermoso i el seu entorn perquè no va quedar acreditat que hi hagués violència o intimidació. El que semblava més evident, la qüestió de les coaccions, és la que ha quedat impune, tot i que ara Rubiales haurà d’arrossegar tota la vida una condemna per agressió sexual, tot i que econòmicament la multa de 10.800 euros i els 3.000 d’indemnització que haurà de pagar a la jugadora només li faran pessigolles al seu compte corrent.

La sentència serà recorreguda per Rubiales, tal com ja va anunciar la seva advocada, i també per Jennifer Hermoso, segons afirma RTVE. La resolució de la sentència és el tema d’obertura de El País, i també està destacat en El Periódico, però l’il·lustra amb una fotografia de la blaugrana Irene Paredes, una de les capitanes de la selecció femenina, que ahir es va mullar i va expressar la seva estranyesa perquè no s'hagin condemnat les coaccions a la seva companya. “Multa de 10.800 euros a Rubiales”, titula el rotatiu català, que destaca que “el jutge considera provada l’agressió sexual en el petó a Jenni Hermoso, però absol de les coaccions l’expresident de la Federació Espanyola de Futbol”. 

'El País' 21
'El País' 
'La Vanguardia' 21
'La Vanguardia' 
'La Razón' 21
'La Razón' 
'Ara' 21
'Ara' 
'El Periódico' 21
'El Periódico' 
'Abc' 21
'Abc' 
'El Mundo' 21
'El Mundo' 
'El Punt Avui' 21
'El Punt Avui' 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!